Dan materinščine bo zaznamovalo več prireditev

0
1027

Unesco je 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Letos bo ta potekal na temo Z večjezično izobrazbo k trajnostno naravnanim prihodnostim. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je ob tem pozvala, da se potencial večjezičnega izobraževanja prizna na vseh področjih. Dan materinščine bo zaznamovalo več prireditev.

“V dobro trajnostno naravnanega razvoja bi morali imeti učenci dostop do izobrazbe tako v maternem kot v tujih jezikih. Osnovne veščine branja, pisanja in številčne pismenosti dobimo z obvladovanjem maternega jezika. Lokalni jeziki, še posebej manjšinski in avtohtoni, so tisti, ki prenašajo kulture, vrednote in tradicionalna znanja, zato imajo pomembno vlogo pri spodbujanju trajnostno naravnanih prihodnosti, piše na spletni strani Unesca.

Foto: beyondentertainmentblogdotcom.wordpress.com

Irina Bokova je zato ob letošnjem mednarodnem dnevu maternega jezika pozvala, da se potencial večjezičnega izobraževanja prizna na vseh področjih; v šolstvu, javni upravi, kulturi, medijih, kibernetičnem prostoru in trgovini.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina pa je v poslanici med drugim zapisal, da jezik združuje neko občestvo, da postane ljudstvo, narod, nacija. “Je edini resnični temelj, na katerem se utemeljuje identiteta, prepoznavanje, a hkrati tudi razločevanje od drugih, četudi sosedov.”

Sprašuje se tudi, kaj je z nami, Slovenci, in ali smo ogroženi. Meni, da ne, saj je jezik “čudežen organizem, ki zna poimenovati celo nepoimenljivo, nepredstavljivo. Vsakič znova iznajde nove in nove besede, ki širijo njegove meje, naše meje”.

Srečanje s predstavniki porabskih Slovencev

DSP ob mednarodnem dnevu jezika v torek v Cankarjevem domu prireja tudi srečanje s predstavniki porabskih Slovencev. Sodelovali bodo zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, pesnik Dušan Mukič, raziskovalka na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani Katalin (Katarina) Munda Hirnök in urednica tednika Porabje Marijana Sukič.

Foto: bankazapodjetnike.si

Slovenski raziskovalni inštitut ter Narodna in študijska knjižnica iz Gorice v torek v Trgovskem domu v Gorici (Italija) prirejata srečanje z naslovom Moj jezik – moji jeziki, na katerem bo sodeloval jezikoslovec Marko Stabej. Tema srečanja bodo sodobni izzivi, ki jih predstavljajo ohranjanje, razvijanje in promocija materinščine.

V zavedanju svoje vloge v procesu jezikovnega načrtovanja pa je Univerza v Ljubljani oblikovala delovno skupino za pripravo jezikovne strategije. Strategija bo, kot so zapisali v sporočilu za javnost, “hkrati spodbudila ter ponudila vrsto uporabnih rešitev za komunikacijske težave in izzive, ki jih prinaša univerzitetno delovanje v globaliziranem, večjezičnem in večkulturnem okolju”.

Mednarodni dan materinščine obeležujemo v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so leta 1952 zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika. Unesco želi z dnevom maternega jezika opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu. *