Kljub preklicu naroka Meri ponovno “blestela”

0
1604

Četudi je predsednica senata sodnica Meri Mikac, nadobudna političarka, tesna prijateljica in goreča podpornica poražene županske kandidatke Polke Bošković, s katero radi zavijeta tudi na počitnice v eksotične kraje, zaradi odsotnosti koprskega župana Borisa Popoviča preklicala današnji narok v zadevi Kopališče, ni mogla povsem iz svoje kože in je ponovno blestela s svojimi izjavami.

Najboljši prijateljici. Foto: arhiv ekoper.si

Sodnica Meri Mikac tudi sicer redno zamuja na kazenske obravnave, včasih tudi po uro ali celo več. Obtoženi, vabljene priče in drugi prisotni pa praviloma niso seznanjeni z razlogi za čakanje pred zaprtimi vrati sodne dvorane.

Sodnica Meri Mikac rada zamuja. Foto: arhiv ekoper.si

Merijina praksa št. 1: Sklepi se sprejemajo brez obrazložitve!

Sodnica Meri Mikac, ki je današnji narok začela z 90-minutno zamudo, je vse v sodni dvorani resnično presenetila in tokrat celo navedla razloge za tolikšno zamudo, češ da se odvetniki obdolženih stalno pritožujejo nad tem, da sodnica sprejema sklepe in odločitve, ne da bi jih razložila. Za Meri Mikac je torej očitno nekaj povsem običajnega, da se sklepi sprejemajo brez obrazložitve.

Čisto vsi listinski dokazi so pomembni pri dokazovanju nedolžnosti, kar še posebej velja v primerih krivih in izmišljenih obtožb, kot je ta v zadevi Kopališče. Foto: pixabay.com

Merijina praksa št. 2: Ona je tista, ki oceni pomembnost listin!

Po tem ko je sodnica Meri Mikac ugotovila, da današnjega naroka, na katerem je bilo predvideno zaslišanje več prič, ne more nadaljevati zaradi upravičene odsotnosti župana Borisa Popoviča, je izkoristila priložnost, da javnost in odvetnike obrambe poduči o standardih sojenja na koprskem sodišču.

Povedala je, da naj bi v javnosti zaokrožile različne interpretacije, kdaj lahko sodnica izvede narok ob nenavzočnosti obdolženih. Po njenih besedah je namreč ona tista, ki oceni, kdaj so določene listine dovolj pomembne, da je potrebna prisotnost obdolženih, in kdaj niso.

Gre za čisto osebno stališče Mikčeve, ki se sicer sklicuje na sodno prakso, a se njeno sklicevanje ne ujema ne z dejanskim stanjem ne s standardi pravne države, kot jih poznamo v sodobni Evropi. Obdolženi župan Boris Popovič je večkrat jasno povedal, da želi biti prisoten na vseh obravnavah. Svoje iskrene namene je dokazal tudi z aktivno udeležbo na narokih, sodeloval je namreč tako pri zaslišanju prič kot pri branju listinskih dokazov. Čisto vsi listinski dokazi so pomembni pri dokazovanju nedolžnosti, kar še posebej velja v primerih očitno krivičnih in izmišljenih obtožb, kot je ta v zadevi Kopališče.

Če bi verjeli “pravni” razlagi sodnice Meri Mikac, bi lahko Slovenijo nemudoma postavili ob bok Severni Koreji ali kakšni drugi diktatorski deželi, kjer se pravo in pravica uporabljata izključno za kaznovanje “motečih” elementov ali političnih nasprotnikov. Foto: northkoreaflag.facts.co

Merijina praksa št. 3: Zloraba pravice za kaznovanje “motečih” elementov

Če bi verjeli “pravni” razlagi sodnice Meri Mikac, bi lahko Slovenijo nemudoma postavili ob bok Severni Koreji ali kakšni drugi diktatorski deželi, kjer se pravo in pravica uporabljata izključno za kaznovanje “motečih” elementov ali političnih nasprotnikov. Ne samo da je sodnica Meri še enkrat dokazala svojo pristranskost, tokrat je priznala celo svojo selektivnost pri omogočanju pravice obdolženih do obrambe, ki je univerzalna pravica.

Nad njeno “pravno” razlago je bila zgrožena tudi obramba obdolženih. Odvetnik Stojan Zdolšek ji je dejal: “S takimi razlagami dajete le pogum sami sebi.” Tudi odvetnica Katarina Mervič iz odvetniške pisarne Senica je sodnici poočitala, da si pravno prakso razlaga po svoje in zavrnila posplošene navedbe sodnice, ki očitno krši pravice obtoženih do obrambe in pravičnega sojenja. *