KOLUMNA: Kaj je že konflikt interesov?

0
1683

Zelo redko me kot političnega analitika povabijo na javno RTV Slovenija. In takrat, ko se tu pa tam to le zgodi, se hitro sproži val kritik: zakaj sem sploh vabljen, saj je to jasen konflikt interesov.

Zelo sem kritičen do njihove najbolj cenjene novinarke Eugenije Carl in poleg tega sem svetovalec koprskega župana Borisa Popoviča. In tudi on je zelo kritičen do njihove najbolj cenjene novinarke.

Jasen konflikt interesov! In tisti novinarji, ki me povabijo na javno televizijo naše pluralne družbe, niso lojalni do svoje kolegice, ki naj bi trpela nesprejemljive kritike … in tako naprej.

Tudi po tem ko sem med prazniki na TV Dnevniku komentiral jesenske predsedniške volitve, je sledil običajen odziv. Recimo tako https://vezjak.com/2017/05/03/svoboda-medijev-o-neki-odsotni-moralni-zadregi-urednic-tv-slovenija/

Sebastjan Jeretič

In če sem pošten, so številni dvomi zelo prepričljivo postavljeni. Res sem zelo kritičen do njihove zvezde. In pod določenimi pogoji sprejmem, da gre za konflikt interesov. Čeprav komentiranje državne politike ni povezano z mojim odnosom do Eugenije Carl ali mojim delom na občinski ravni. Pa ajde, sprejmem, če velja naslednje. Najprej to, da resno vzamemo koncept pluralne družbe. In potem enostavno to, da veljajo pravila za vse.

Ker … ali sem jaz v konfliktu interesov, ko na javni televiziji komentiram nacionalno politiko, hm, ne vem. Vem pa nekaj drugega. Vem, da je Eugenija Carl zagotovo v konfliktu interesov vsakič, ko poroča o županu Borisu Popoviču.

Kako torej sploh razumeti ta famozni konflikt interesov? Recimo, da sem jaz v konfliktu interesov. Kaj pa naslednje?

Novinarka osebno toži politika zaradi psiholoških bolečin, ki so posledica njegovih žalitev. Hkrati pa pokriva na javni nacionalni televiziji prispevke o njem in o namišljenih aferah.

Jeretič: “Sodnica napiše, da goji zamere do politika. Kljub temu pa še vedno vodi dva namišljena procesa proti njemu.” Foto: fotomontaže ekoper.si

Tožilka osebno toži politika, ker je medijem povedal, da naj bi bila davčna utajevalka. Ob tem hkrati zastopa tožilstvo v namišljenem procesu, ki ga je višje sodišče že zavrnilo in se sedaj ponavlja in ponavlja …

Sodnica napiše, da goji zamere do politika. Kljub temu pa še vedno vodi dva namišljena procesa proti njemu.

Hm, konflikt interesov? Kaj pa vem, kaj če kar opustim rabo tega izraza, saj očitno ne razumem njegove rabe v tem slovenskem prostoru?

Jeretič: “Vem, da je Eugenija Carl zagotovo v konfliktu interesov vsakič, ko poroča o županu Borisu Popoviču.” Foto: arhiv ekoper.si

Edina razlika je, da je novinarka cenjena in je njej dovoljeno več. Še posebej pa je cenjena med kritiki mojih nastopov in kritiki kritičnosti našega portala ter v tej verigi povsem predvidljivo tudi med kritiki župana Borisa Popoviča. Edina razlika med temi primeri je, da sta tožilka in sodnica pač na oblasti.

Ko se nekdo sklicuje na psihološke bolečine ali zdravstvene težave, se nekomu verjame na besedo, pri drugem pa se dvomi tudi o uradnih dokumentih. In namesto da bi se kot v preteklosti sprožilo ustrezno preverjanje in razčistilo to vprašanje, se seveda najprej sprožijo medijski dvomi. Ker je to bolj učinkovito.

Torej … konflikt interesov? Če veljajo enaka pravila in če se naučimo sobivati v pluralni družbi. Do takrat pa … lepo vas prosim.

Sebastjan Jeretič