KOLUMNA: Kaj sedaj po obsodbi?

0
1905

Vodja koprske opozicije Polka Bošković je bila zaradi njenih notarskih storitev na prvostopenjskem sodišču obsojena za pomoč pri goljufiji. Obsojena je na pogojno enoletno zaporno kazen s preizkusno dobo dve leti in pol.

Kaj sedaj? Najprej bi bilo prav poudariti, da moramo do pravnomočne obsodbe dovoliti dvom ne glede na dokaze, ki smo jih ob spremljanju sojenja predstavljali tudi na našem portalu. Prav v MOK se najbolj zavedamo, kaj pomeni medijska obsodba in to, za razliko, povsem brez dokazov. A ta dvom lahko seveda preloži posledice, ko je govora o politiki.

Toda Polka Bošković je hkrati tudi notarka in prav v tej funkciji je tudi storila dejanja, za katera je bila obsojena. Kaj sedaj? Nekateri so bili kritični do njene notarske pozicije že, ko se je podala v politiko na županskih volitvah in po porazu postala občinska svetnica. Takrat so govorili o nezdružljivosti teh dveh polj njenega udejstvovanja. Celo notarska zbornica je predlagala ministru Goranu Klemenčiču, naj jo razreši.

Jeretič: “Najprej bi bilo prav poudariti, da moramo do pravnomočne obsodbe dovoliti dvom ne glede na dokaze, ki smo jih ob spremljanju sojenja predstavljali tudi na našem portalu. Prav v MOK se najbolj zavedamo, kaj pomeni medijska obsodba in to, za razliko, povsem brez dokazov.” Foto: arhiv ekoper.si

Kako pa je s čakanjem na pravnomočnost v tem primeru? Končno je sama esenca notarske funkcije prav popolno in brezpogojno zaupanje celotne javnosti.

Če zavračajo argument nezdružljivosti navkljub politizaciji, kako je z brezpogojnim zaupanjem ob obsodbi za pomoč pri goljufiji?

Prvi naslov za ta vprašanja je notarska zbornica. Njihova strogost pri vprašanjih etike in javnega zaupanja je že bila izpričana. Prav oni so, kot rečeno, predlagali razrešitev že zaradi nezdružljivosti. Že takrat pa je potekal tudi predkazenski postopek zaradi goljufije. Takrat je zbornica tudi takoj poudarila, da vsako novo dejstvo obravnava disciplinska komisija in verjamem v strokovno presojo in integriteto zbornice tudi tokrat.

Naslednji in ključni naslov pa je pravosodni minister Goran Klemenčič, ki ga je prvič prepričalo mnenje, ki so ga za Polko Bošković pripravila ugledna pravnika dr. Ciril Ribičič in dr. Rajko Pirnat.

Kako bo tokrat? Vsekakor je nujno ločiti kriterije za dvom in odložitev posledic obsodbe za pomoč pri goljufiji, ko gre za notariat in politiko. Vodja koprske opozicije ima čas do polnomočne obsodbe prelagati odločitev o političnih posledicah. Od ministrstva pa seveda pričakujemo take etične kriterije, o katerih pravzaprav ves čas tudi govori SMC.

Sebastjan Jeretič