Koprsko sodišče utrdilo svoj status rdeče trdnjave

0
796

Po tem, ko je tudi v zadevi Serming zaradi pritiskov javnosti odstopila ena od sodnic porotnic, se je danes na okrožnem sodišču v Kopru ponovno začelo sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču ter soobtoženima Sabini Mozetič in Rajku Sredniku.

Kot vse kaže se tudi v ponovnem sojenju obtoženim ne piše nič kaj dobrega, saj tako tožilstvo kot tudi sam sodni senat še vedno vztraja pri načinu »nihče nam nič ne more« in za vsako ceno skuša, pa čeprav za to nima prav nikakršne pravne podlage, nadaljevati s povsem absurdnimi in neutemeljenimi očitki iz obtožnice – kljub temu je obramba že večkrat dokazala, da je obtožnica med drugim celo kontradiktorna.

Zapleti so se tokrat začeli, še preden so vsi prisotni v sodni dvorani dobro zasedli svoja mesta. Bilo jih je namreč več kot 30, prostora v dvorani pa bistveno premalo, zaradi česar je sodnica Meri Mikac v svojem stilu pojasnila: »če nimate sedeža, vas bom dala odstraniti iz dvorane!« Na koncu tovrstni prisilni ukrepi sicer niso bili potrebni, saj so se vsi prisotni vendarle posedli, tudi s pomočjo dodatnih stolov, ki so si jih sami prinesli s hodnika, vendar pa so bili pogoji za delo in sledenje obravnavi v prenatrpanem in zadušljivem prostoru nevzdržni.

Obravnava se je nato kljub vsemu začela, s predstavitvijo novih sodnikov porotnikov, kjer spet ni šlo brez zapletov. Predsednica senata Meri Mikac je morala namreč obrambi najprej pojasniti, da je porotnik Damjan Turk zbolel, zaradi česar je moralo sodišče določiti drugega porotnika. Nov sodni senat sta izprašala naprej županov zagovornik Stojan Zdolšek, nato pa še sam župan Boris Popovič, ki sta želela izvedeti, če so bili kdaj člani komunistične stranke oz. njene naslednice SD, ali katere koli druge politične opcije. Od štirih porotnikov (dva sta nadomestna), sta bila dva aktivna člana nekdanje zveze komunistov, eden pa je še danes član stranke SD, ki velja za naslednico nekdanje komunistične partije, še več sodišču je pojasnil, da je aktivno sodeloval v politični kampanji na lokalnih volitvah v Piranu, kjer je s svojim kandidatom kandidirala tudi stranka obtoženega Popoviča.

Sodba pod katero sta se podpisali tožilka Janja Hvala in sodnica Meri Mikac je na Višjem sodišču v Kopru padla – bosta tokrat vendarle odločili v imenu ljudstva in obtožene oprostili vseh obtožb?

Je res nemogoče najti z rdečo politiko nekontaminiranega sodnika porotnika, ali je to samo slabo zrežirana igra koprskega sodišča, ki je naj bi bilo po nekaterih pričevanjih pravo leglo nekdanje politične opcije na oblasti?

Popoviča je poleg tega zanimalo, če so porotniki seznanjeni z izjavo predsednice okrožnega sodišča v Kopru Darje Srabotič, ki naj bi predlagala vložitev odškodninskega zahtevka v višini 14 tisoč evrov zoper porotnico, ki je v enem od drugih postopkov zoper župana Borisa Popoviča prav tako odstopila. Prepričan je namreč, da gre za brezsramni primer ustrahovanja porotnikov, ki bi morali biti v svojih odločitvah avtonomni, politično neobremenjeni in nekontaminirani. Na presenečenje vseh navzočih v dvorani, niti eden od porotnikov ni bil seznanjen s temi grožnjami, pa čeprav so jih objavili domala vsi mediji. Je to res mogoče? V resničnost odgovorov je podvomil tudi zagovornik Zdolšek, ki je skupaj s sodno pripravnico Aljo Poljšak iz odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, predlagal prenos krajevne pristojnosti, saj da so zaradi groženj predsednice sodišča kontaminirani vsi porotniki in sodniki koprskega sodišča. Poleg tega je predlagal tudi izločitev nadomestnega porotnika, sicer člana SD Iztoka Čadeža, saj se, kot je navedel Zdolšek, očitno skuša v senat na vsak način infiltrirati člane stranke, ki od nekdaj predstavlja politično opozicijo Popoviču. Oba predloga je predsednica senata Meri Mikac zavrgla, češ da sta zahtevi podani le z namenom zavlačevanja.

Parcela 5866/11 na Serminu je v času prodaje stala na degradiranem in odročnem območju, ki ni bilo komunalno opremljeno.

Sledilo je branje obtožnice, ki je ostala praktično nespremenjena: ta Popoviča tako še vedno bremeni zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Serming ob prodaji občinskih zemljišč leta 2007, medtem ko sta direktorica občinske uprave Sabina Mozetič in cenilec Rajko Srednik obtožena pomoči pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja. V njej tožilka Janja Hvala med drugim očita, da bi lahko občina za prodana zemljišča iztržila bistveno višji znesek, kot je 86 evrov na kvadratni meter. Od kje ji ta informacija sicer ne podaja, ponovno pa vztraja pri trditvah, da bi moral cenilec Srednik za izračun vrednosti zemljišča na Serminu le-tega primerjati z zemljiščem, kjer danes stoji Planet Tuš, čeprav ti dve zemljišči sploh nista primerljivi, ne po lokaciji in ne po opremljenosti, saj je bilo zemljišče na Serminu v času prodaje na odročni in degradirani lokaciji, medtem ko je Planet Tuš zrasel ob hitri cesti, v urbanem delu mesta. Ponovno se je obregnila tudi ob metodo izračuna vrednosti zemljišča in vse skupaj zaključila s smešno izjavo, da Srednik cenitve sploh ni opravil, temveč jo je zgolj prepisal. Namigovala je tudi na to, da naj bi Srednik delal po naročilu župana oz. nekoga iz občine, tudi po tem, ko ji je zagovornik Zdolšek vnovič pojasnil, da je to praktično nemogoče. Sploh če vemo, da je Srednika kasneje v zadevi »plaža« najel celo NPU (Nacionalni preiskovalni urad), in sicer za preverbo cenitve, ki jo je naročila Mestna občina Koper. Kot je pojasnil je bila njegova preverba kritična, kar dodatno nakazuje na to, da Srednik nikakor ni Popovičev človek ter da trditve tožilstva o sodelovanju med njima ne pijejo vode.

Poleg tega so navzoči ponovno lahko poslušali nebuloze o domnevno izključevalnem pogoju v razpisu, o poslanem elektronskem sporočilu direktorice občinske uprave, ki naj bi s preprostim klikom na ikono pošlji, Popoviču pomagala pri očitanem kaznivem dejanju, o neobstoju parcele, ki naj bi jo Srednik ocenil, in še marsičem, kar ni imelo ne repa ne glave, kaj šele pravne podlage ali tehtnih argumentov.

Takega mnenja je bil tudi zagovornik Zdolšek, ki je vse očitke tožilstva kratko malo zavrnil. Med drugim je navedel, da bi lahko kljub pogoju v javnem razpisu, na njem kot kupec sodeloval vsak investitor, in ne zgolj Serming, glede razhajanja v vrednosti zemljišča po različnih cenitvah pa je odvetnik pojasnil, da je to nekaj povsem pričakovanega. Poleg tega je navedel, da Popovič kot laik nima dovolj znanja s področja vrednotenja nepremičnin, da bi lahko presojal o strokovnosti in pravilnosti cenitev oz. dvomil v njihovo verodostojnost.

Predstava koprskega rdečega cirkusa na Ferrarski ulici se v sredo, 22. novembra, nadaljuje.

Zagovorniki obtoženih so nato začeli s podajo novih dokaznih predlogov in navajanjem prič, ki jih želijo tekom postopka zaslišati, vendar v nenavzočnosti Borisa Popoviča. Ta je zaradi zdravstvenih razlogov po štirih urah moral zapustiti sodno dvorano, kar mu narekuje tudi izvedeniško mnenje Medicinske fakultete v Ljubljani, ki ga je naročilo koprsko sodišče. Sodnica se očitno na to požvižga, saj je z obravnavo kljub temu nadaljevala, pa čeprav se je celo tožilka Janja Hvala strinjala, da se obravnava zaključi, saj sodišče nima soglasja obtoženega za nadaljevanje v njegovi nenavzočnosti.

Z dolgim seznamom prič je sodnici najprej postregel Zdolšek, ki si želi v prihodnjih obravnavah zaslišati celoten občinski svet, ki je zasedal na 8. seji občinskega sveta Mestne občine Koper (19.7.2007), ki bo potrdil, da so se o prodaji zemljišča odločali na podlagi gradiva in lastne presoje, nikakor pa ne v dogovoru oz. po navodilih Borisa Popoviča. Zaslišal naj bi tudi dve priči, ki bosta potrdili, da je bila realizacija Lokacijskega načrta Bertoki predvsem v interesu krajanov Bertokov. Poleg tega je zagovornik Rajka Srednika Tibor Gregl, predlagal ponovno zaslišanje izvedenca Milana Torkarja, medtem ko je odvetniška pripravnica Alja Poljšak predlagala izločitev vseh dokazov, ki so bili pridobljeni v okviru hišnih preiskav, saj so bile te po njenem prepričanju nezakonito odrejene. To je potrdil tudi odvetnik Zdolšek in hišne preiskave označil za najbolj invaziven ukrep, ki hudo poseže v pravice posameznika, ob tem pa sodišče vprašal, ali so bili ti ukrepi, ki se jih roka pravice v primerih Popoviča večkrat poslužuje, res upravičeni? »Na takšen način pridobljeni dokazi so nezakoniti,« je še dodal.

Postranskemu opazovalcu tega koprskega rdečega cirkusa na Ferrarski ulici, se kaj hitro lahko porodi dvom v relevantnost hišnih preiskav, ki so najverjetneje bile zgolj sredstvo za vnovično medijsko blatenje in linčanje uspešnega koprskega župana.

Zgodba se nadaljuje … že prihodnjo sredo, 22. novembra, ko bodo na vrsti zagovori obtoženih – na srečo v veliko večji in bolj prostorni dvorani, kot je bila današnja.