DomovKulturaDirektor koprskega muzeja prejel zvezdo za zasluge na delu

Direktor koprskega muzeja prejel zvezdo za zasluge na delu

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Kapitolskem griču v Rimu je bila 25. marca 1957 ob šesti uri zvečer podpisana Rimska pogodba. Včeraj so se 60. obletnice podpisa s konferenco 60 let evropske zgodovine spomnili v prostorih Pokrajinskega muzeja Koper.

Konference, na kateri so podelili tudi odlikovanje zvezda za zasluge na delu (italijansko Onorificenza dell’Ordine della Stella d’Italia), ki jo je prejel direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri,  se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani.

Odlikovanje zvezda za zasluge na delu nagrajuje sposobnost, marljivost in moralno neoporečno obnašanje posameznih odvisnih delavcev v javnem ali zasebnem sektorju. 

Odlikovanje je Luki Juriju predal italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo, ki je ob tem pohvalil sodelovanje Pokrajinskega muzeja z italijansko skupnostjo ter projekte, ki se izvajajo v okviru muzeja. Še posebej je izpostavil projekt Carpaccio500, ki je v lanskem letu navduševal tako občane kot tudi obiskovalce Kopra.

60 let evropske zgodovine

Na konferenci je poleg italijanskega veleposlanika o pomenu Rimske pogodbe predaval še profesor z univerze Niccolo Cusano di Roma Silvio Berardi.

Rimska pogodba vsebuje dva dokumenta, in sicer Pogodbo o ustanovitvi Evropske gospodarske skupnosti in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti za jedrsko energijo. Države podpisnice so bile Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Francija, Italija in Zvezna republika Nemčija.

Razstava ob 60. obletnici podpisa Rimske pogodbe

Rimska pogodba je še vedno ena od temeljnih pogodb Evropske unije. *