DomovKulturaGverilsko pletenje Irene Eržen vas ne bo pustilo hladnih

Gverilsko pletenje Irene Eržen vas ne bo pustilo hladnih

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V atriju pred Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem je Irena Eržen včeraj predstavila razstavo gverilskega pletenja Opleteni koši.

Irena se je z gverilskim pletenjem spoznala na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in ga takoj vzljubila. Pletenje ji namreč pomeni izražanje sebe, svojega mišljenja in s tem tudi povezovanje javnega prostora z zasebnim, s toplino in ljubeznijo.

Foto: ekoper.si

Pletenje nazaj v šole

Njena želja je, da se pletenje in druge ročne spretnosti vrnejo v šolo, saj pravi, da je pletenje kot druga joga, da pomaga človeku rasti, se sprostiti in razvijati njegove ročne sposobnosti. Pletenje želi ljudem približati in jim ga prikazati kot obliko terapije, ki povezuje različne socialne skupine. Sama je skozi proces ustvarjanja spoznala, da pletenje pomaga pri osredotočanju, samoregulaciji, kreativnosti in fini motoriki.

Foto: ekoper.si

Včerajšnjo razstavo, ki je razgalila dušo Irene Eržen in čisto vsakemu gledalcu vtisnila neizbrisen pečat, saj je tako družbenokritična kot tudi popolnoma umetniška, so omogočili Mestna občina Koper, Marjetica Koper, Slovenske železnice, Dok7 studio, Vinakoper, MonteMoro, Robi in Dorjano Korenika, Ročna dela Dumbo in številni drugi posamezniki.

Popoldne, ki se je v družbi izjemne umetnice prevesilo v večer, so popestrili tudi nadarjeni mladi glasbeniki Metka Beguš, Tadej Šepec in Rok Nemanič.

Razstavo si lahko ogledate vse tja do 31. marca. Vabljeni!


*