DomovKulturaOd 1. maja dvajset Muzejev brez meja

Od 1. maja dvajset Muzejev brez meja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V Pokrajinskem muzeju Koper se bodo v četrtek, 13. aprila 2017, srečali predstavniki dvajsetih muzejev in galerij iz Slovenije, Italije in Hrvaške in s podpisom zapečatili pogodbo o sodelovanju v prenovljenem, obsežnejšem in močnejšem partnerstvu Muzeji brez meja – Musei senza confini – Muzeji bez granica.

Pri tovrstnem sodelovanju gre za spodbujanje čezmejnega in medsebojnega obiska muzejev in galerij na območju Primorske, velikega dela Furlanije – Julijske Krajine, Istre in Kvarnerja. Partnerstvo Muzeji brez meja, ki je leta 2014 združilo dve muzejski ustanovi iz Slovenije in dve iz Italije, se je razvilo v veliko muzejsko navezo dvajsetih ustanov iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

Foto: arhiv ekoper.si

V partnerstvu Muzeji brez meja sodelujejo: Ekomuzej Batana Rovinj, Etnografski muzej Istre Pazin, Pomorski i povijesni muzej hrvatskog Primorja Rijeka, Povijesni i pomorski muzej Istre Pula, Hrvatski muzej turizma Opatija, Muzej antičkog stakla Zadar, Musei civici di Udine, Civici musei di Trieste, Fondazione Coronini Cronberg Gorizia, Musei storico e parco di Miramare, Polo museale del Friuli – Venezia Giulia, Goriški muzej, Pilonova galerija Ajdovščina, Kobariški muzej, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, Pokrajinski muzej Koper, Muzej slovenskih filmskih igralcev Divača, Tolminski muzej, Park vojaške zgodovine Pivka, Obalne galerije Piran, Notranjski muzej.

Dogovor, ki bo od začetka maja imel tudi svojo spletno stran, dosegljivo preko domen muzejibrezmeja.eu, museisenzaconfini.eu in muzejibezgranica.eu, določa, da lahko vsak obiskovalec enega od muzejev partnerstva, ki je kupil posamično ali pa družinsko vstopnico in nato obiskal še drug muzej ali galerijo, v eni izmed ostalih dveh držav partnerstva v roku 20 dni pri vstopu izkoristi 50-odstotni popust.

“Partnerstvo ni le finančno, saj bodo sodelujoči muzeji in galerije omogočili vzajemno promocijo in širili informacije o bogati kulturni dediščini, ki jo hranijo, in tako spodbujali pretok znanja in zavesti o skupni dediščini in skupni zgodovini teh obmejnih krajev. V obdobju, ko praznujemo 60 let obstoja Evropske unije, je to pomemben prispevek k razvoju skupne identitete in zavesti, da smo vsi del ene velike družine narodov, ki se spoštujejo,” so še povedali v muzeju. *