DomovKulturaPONOSNI NA OBČANE: Andrej Makor: “Svoja dela začutim v sebi”

PONOSNI NA OBČANE: Andrej Makor: “Svoja dela začutim v sebi”

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Andrej Makor je 29-letni skladatelj, ki prihaja iz Zgornjih Škofij. Že kot otrok je začel igrati klavir in od takrat je njegovo življenje povsem prepleteno z glasbo.

Na ljubljanski Akademiji za glasbo je najprej diplomiral iz glasbene pedagogike, nato pa še iz kompozicije in solo petja.

Trenutno zaključuje magistrski študij kompozicije pri prof. Giovanniju Bonatu z državnega konservatorija v Padovi. Pevsko se je izpopolnjeval pri priznanih pevcih, muzikologih in glasbenih specialistih, kot so Christina Pollerus, Alfred Burgstaller, Marjana Lipovšek, Bernarda Fink in Sabina Cvilak.

Andrej Makor. Foto: facebook Andrej Makor / Jana Jocif

“Moja ustvarjalna žilica je bila vidna že v osnovnošolskih letih, ko sem začel z urami klavirja v glasbeni šoli. Pri 10 letih sem na nekem festivalu za otroke predstavil svojo lastno skladbo Nagajivi valček, ki sem jo takrat napisal za klavir. Tista prava ljubezen do skladanja pa me je zadela na srednji šoli. Na umetniški gimnaziji v Kopru sem se pod mentorstvom Ambroža Čopija, ki je na nek način tudi “kriv” za to, navdušil nad skladanjem in začel ustvarjati,” je za eKoper povedal Andrej Makor.

Ljubezen do glasbe je Andreju prinesla veliko zavidljivih uspehov

Za dosedanje ustvarjanje je prejel številne nagrade in priznanja – bodisi kot pevec solist bodisi kot skladatelj. Eno od njegovih najprestižnejših priznanj je študentska Prešernova nagrada za skladateljski opus, a Andrej pravi, da je čisto vsako priznanje, ki ga prejel za svoje delo, zanj prestižno.

“Biti skladatelj je izjemna čast, saj umetnik javnosti predstavlja svoj notranji jaz, kar pomeni, da si mora ne glede na to, ali je skladatelj, pisatelj ali kaj drugega, upati stopiti izven svoje cone udobja in pokazati sebe ter sprejeti tudi kritike, ki so lahko pozitivne in tudi negativne. Skladbe, ki sem jih ustvaril, so odraz moje rasti skozi ustvarjanje, odraz obdobja, v katerem sem se kot skladatelj nahajal in čutil. Največja potrditev pa je zame kot za skladatelja tisti trenutek, ko publika potrdi moje delo z aplavzom in navdušenjem. Publika je namreč tista, ki daje najbolj pristno kritiko,” je poudaril Makor.

Samo v lanskem letu je svoji bogati zbirki priznanj in nagrad dodal štiri nove. Na 24. zborovskem tekmovanju Naša pesem 2016 je strokovno komisijo prepričal s skladbo Pesem št. X, za katero je prejel posebno nagrado za najboljšo noviteto, maja 2016 pa je na mednarodnem tekmovanju Concurs internacional de composició “Música coral al Masnou” v Barceloni zmagal s skladbo Ave Maria. Septembra je na 43. mednarodnem skladateljskem tekmovanju Guido d’Arezzo prejel 1. nagrado za skladbo Crucifixus. Ob koncu leta 2016 pa je JSKD Republike Slovenije Andreju Makorju podelil še zlati znak za vrhunske in izstopajoče dosežke na področju umetnosti (glasbe) doma in v  tujini.

Kljub vsem nagradam pa Andrej ostaja skromen: “Še veliko imam rezerve, čaka me še ogromno glasbenega raziskovanja. Prepustiti se moram in ugotoviti, kam me bo moj glasbeni svet odpeljal, saj je glasbeno morje zelo široko in zanimivo. Gotovo pa je, da je ravno kompozicija tista, ki se ji res s srcem predajam.”

Andrej Makor pred uprizoritvijo ene od predstav, v kateri je nastopal kot pevec. Foto: facebook Andrej Makor

Širok opus, ki odmeva tudi v tujini

Njegov opus med drugim zajema celovečerno plesno-scensko delo Slovenski ljudski plesi, ki ga je pripravil za simfonični orkester in AFS France Marolt. Makorjeva dela, ki segajo preko meja naše države, so navdušila tudi enega najboljših pevskih zborov na svetu BBC Singers. Leta 2015 napisana skladba Paisaje je bila namreč izbrana na mednarodnem razpisu za nove zborovske skladbe, ki ga je razpisal ECCO (European Contemporary Composers Orchestra) v sodelovanju z ECSA (European Composer & Songwriter Alliance) in radiotelevizijsko hišo BBC London.

“Moj vzor je gotovo Srečko Kosovel s svojimi besedili. Pri meni ima en poseben prostor, saj se njegova poezija zelo lepo zliva z glasbo, tistim, kar čutim kot glasbenik. Njegov tekst in besede, ki jih je uporabljal, se izredno lepo spojijo z glasbo, ki jo pišem sam,” je o vzorniku, ki je vplival na njegovo ustvarjanje, povedal mladi skladatelj.

Andrej Makor je nato julija 2016 od pevskega zbora BBC Singers, profesionalne zasedbe londonske radiotelevizijske hiše BBC, prejel še naročilo za novo skladbo, ki bi jo moral omenjeni zbor krstno izvesti prejšnji teden, a je koncert zaradi bolezni dirigenta odpadel.

“Kljub temu da skladba, ki sem jo napisal za BBC Singers, še ni doživela krstne izvedbe, mi je bilo v veliko čast, da sem lahko s tem zborom izvedel nekaj vaj,” je povedal Andrej.

Andrej Makor: “Moja dela so zame vse do konca ustvarjanja uganka”

Kot komponist sodeluje z različnimi zborovskimi sestavi, vokalnimi skupinami in orkestri, kot so BBC Singers (VB), Salt Lake Vocal Artists (ZDA), BYU Singers (ZDA), Iowa State Singers (ZDA), Slovenska filharmonija, APZ Tone Tomšič (v sezoni 2014/15 je prevzel vlogo asistenta dirigenta), Duo Claripiano, Vokalna akademija Ljubljana, APZ Univerze na Primorskem, MePZ Obala Koper, VS Gallina, KZ AVE, ŽPZ Čarnice in drugimi. Njegove skladbe so doživele izvedbo na različnih tekmovanjih, festivalih in seminarjih doma in v tujini (Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Bolgarija, Turčija, Poljska, Češka, Italija, Nizozemska, Belgija, Španija, Litva, Latvija, Estonija, Švedska, Nemčija, Avstrija, Irska, Velika Britanija, Japonska, Južna Koreja, Filipini, Kuba, Kanada, ZDA …).

Vsa svoja dela Andrej najprej začuti v sebi in jih šele nato spravi na papir. O procesu ustvarjanja pravi takole: “Vsako svojo skladbo si predstavljam. Predstavljam si, kako bo zvenela na različnih instrumentih in nato pišem, ustvarjam, komponiram. Vsaka moja skladba je zame od samega začetka pa vse do zaključka uganka. Izhajam iz sebe, iz tega, kar sem in kar čutim. Navdih je v nas samih.”

V začetku letošnjega leta je Andrej izdal tudi svojo prvo knjigo z naslovom Ivan Grbec, pozabljeni profesor, v kateri je predstavil življenje in delo skladatelja, zborovodje in učitelja Ivana Grbca.

V Nemčijo po novo nagrado?

Andrej je včeraj odpotoval v Weimar v Nemčiji, kjer je februarja letos s skladbo Noise of silence postal eden od treh finalistov mednarodnega skladateljskega tekmovanja za orkestrske skladbe Via nova, ki poteka v sklopu znamenitega 18. Weimarskega spomladanskega festivala za sodobno glasbo 2017 (18. Weimarer Frühjahrstage für zeitgenössische Musik 2017). Nagrade za prva tri mesta bo žirija podelila po današnjem  (22. april) koncertu ob zaključku festivala.

Andrej Makor je skladatelj, ki osvaja svet. Foto: facebook Andrej Makor

… morje in obala …

… sonce in sol …

… vinograd …

… oljke …

… burja in kamen …

… človek …

… temperament in ljubezen …

… Istra …

… moj dom …  (Histria et Amor, Andrej Makor)

Makorjeve skladbe so izšle v več zbirkah Glasbene matice in pri založbah Carus-Verlag, Schott, Astrum in Nomos. *