DomovKulturaSuzana Todorovič predstavlja novo knjigo

Suzana Todorovič predstavlja novo knjigo

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Suzana Todorovič bo v četrtek, 30. marca, ob 18. uri v palači Gravisi Buttorai predstavila svojo novo knjigo v italijanskem jeziku z naslovom Il dialetto istroveneto a Capodistria, Isola e Pirano.

Suzana Todorovič je direktorica Zavoda Študentska svetovalnica ter docentka in znanstvena sodelavka na Univerzi na Primorskem. Ukvarja se s slovenskim istrskim narečjem, istrskobeneškim narečjem in romansko etimologijo. Rezultati njenih raziskav so objavljeni v znanstvenih prispevkih in petih znanstvenih monografijah: Narečno besedje piranskega podeželja, Šavrinsko in istrskobeneško besedje na Piranskem. Slovensko istrsko izrazje v zaledju Kopra, Narečje v Kopru, Izoli, Piranu in Narečna raznolikost v okolici Kopra.

Suzana Todorovič (levo) bo predstavila novo knjigo. Foto: ekoper.si

Knjiga Il dialetto istroveneto a Capodistria, Isola e Pirano vas popelje skozi zanimivo narečje

Dr. Martina Ožbot je v svoji recenziji zapisala, da je v monografiji predstavljena raziskava utemeljena v obširnem projektu empirično terenske narave in podprta z ustreznimi opisno-teoretskimi izhodišči jezikoslovja in predvsem dialektologije.

Njena posebna vrednost je v vzporedni obravnavi treh slovenskih obalnih mest, ki v zgodovinskem pogledu izpričujejo močno zastopanost romanskih narečnih variant. Poseben pomen daje monografiji obširno poglavje, kjer je orisana slovnica istrobeneških govorov obravnavnih treh mest. Ob besedju bo k boljši dokumentiranosti istrobeneških govorov slovenskih obalnih mest gotovo pripomogla tudi obdelava slovničnih vidikov, kar bo  prispevalo tudi k ohranjanju te jezikovne dediščine, je še zapisala dr. Ožbot v recenziji.

Na predstavitvi knjige bodo sodelovali še Mario Steffè, predsednik skupnosti Italijanov Santorio Santorio Koper, Maurizio Tremul, predsednik izvršnega odbora Italijanske Unije, Ingrid Celestina, Založba Libris, Martina Ožbot, predstojnica Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Nives Žudič Antonič, predstojnica oddelka za italijanistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.