DomovNaši krajiV koprskem gledališču zadnja premiera: (Totalno) katastrofalna večerja

V koprskem gledališču zadnja premiera: (Totalno) katastrofalna večerja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek bodo v Gledališču Koper uprizorili šesto in hkrati zadnjo premiero v tej sezoni. Gre za priredbo dela Marca Camolettija (Totalno) katastrofalna večerja.

V tem vrtiljaku nebolečih skokov čez plot, kot je delo povzel režiser Samo M. Strelec, so ključnega pomena prav igralci, saj glasbe, koreografij in raznih efektov praktično ni.

Foto: Gledališče Koper

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil Strelec, je imel Camolettijevo delo že nekaj časa v mislih. Čeprav se mu zdi “vse skupaj nič“, ker gre v bistvu za težave nekoga, ki bi rad “skočil čez plot“, meni, da “to skakanje čez plot ni enostavno”.

Igra tako po njegovem mnenju “stoji in pade z igralci”, zato v njej ni glasbe, koreografij, “hudih” scenografij ali efektov. “Ampak mislim, da imamo hitre, bistre igralce z esprijem”, je še ocenil režiser.

Foto: Gledališče Koper

Pri (Totalno) katastrofalni večerji gre za specifičen žanr bulvarja, pri čemer je direktorica Gledališča Koper Katja Pegan pojasnila, da je želela, da bi se v tej sezoni ukvarjali z žanri. Pri bulvarju gre za morda podcenjen žanr, ki pa je izredno težak in zahteva izkušene igralce.

Kot je dodal Strelec, ta predstava ne rešuje sveta, vendar, kot je dodal, “včasih moramo malo egoistično rešiti sebe”.

Igralec Aleš Valič, ki je po besedah Strelca “motor te komedije zmešnjav”, je priznal, da ga je tekst nasmejal do solz. Glede domnevne lahkotnosti bulvarja pa je pojasnil, da sam ne razlikuje preveč med ravnmi gledaliških tekstov. Opozoril pa je, da “se je zelo težko prikopati do tega, da si dejansko do konca preprost”.

Ob Valiču igrajo še Mojca Partljič, Igor Štamulak, Vanja Korenč, Anja Drnovšek in Gorazd Žilavec.