IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Bučkina lazanja

0
236

Lazanja je zagotovo ena izmed kraljic nam bližnje italijanske kulinarike. V poletnem času se na naših krožnikih velikokrat raje kot meso znajde zelenjava in ker je čas bučk na vrhuncu, lahko lazanjo tokrat pripravite v lahkotnejši preobleki.

Sestavine:

500 g testenin za lazanjo
1 kg bučk (narezanih na pol centimetrske rezine)
2 paradižnika (narezana na kocke)
4 stroki česna
bazilika
peteršilj
sol
muškatni orešček
200 g naribanega sira
olivno olje
100 g masla
140 g gladke moke
1 l mleka

Foto: ricardocuisine.com

Priprava:

Pripravite bešamel. V kozici raztopite maslo, dodajte moko in jo prepražite. Primešajte sesekljan česen in mleko. Na zmernem ognju mešajte približno 10 minut. Bešamel solite in ohladite. Ohlajenemu primešajte baziliko, nastrgan muškatni orešček in sesekljan peteršilj.

Oprane in narezane bučke položite v pekač, pokapajte z olivnim oljem, solite in postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj za približno 15 minut. Pečene bučke ohladite.

V pekač za lazanjo zložite plast surovih ali pol kuhanih testenin za lazanjo, jih premažite z bešamelom, nanje položite bučke, jih potresite z na kocke narezanim in osoljenim paradižnikom in naribanim sirom. Prelijte z bešamelom in dodajte novo plast testenin. Postopek ponovite dvakrat, nazadnje pa vse skupaj prelijte s preostalim bešamelom in potresite s sirom.

Lazanjo pecite v pečici pri 160 stopinjah približno 70 minut ali manj, če ste uporabili že pol kuhane testenine.

Pa dober tek!