DomovProsti časIZ KUHINJE ŽE DIŠI: Domača šalša

IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Domača šalša

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Paradižniki so zagotovo poleg zelene solate ena najpogostejših vrtnin na naših vrtovih. Čas lepih, sočnih, rdečih sadežev je tukaj. Da pa ne bodo kraljevali zgolj v solatah, smo za vas izbrskali recept za pripravo prave primorske domače paradižnikove omake oziroma “šalše”, ki nas bo v hladnejših dneh na policah shrambe spominjala na poletje.

Sestavine:

1 gajbica (15 kg) zelo zrelega paradižnika
5 korenčkov
2 veliki čebuli
1 glavica česna
1 šopek bazilike
1 šopek peteršilja
1 steblo zelene
1 – 2 peperončina (po želji)
sladkor
sol

Foto: 4-letni-casi.blogspot.si

Priprava:

Paradižnik očistimo, narežemo na kose in stisnemo odvečno vodo. Damo ga v posodo v kateri bomo kuhali šalšo. Čebulo in česen olupimo ter dodamo k paradižniku. Dodamo še očiščen korenček in peperončin.

Kuhamo na blagem ognju, da se paradižnik razpusti, nato dodamo še baziliko, peteršilj in zeleno. Solimo in sladkamo po okusu.

Kuhamo 4 – 5 ur in stalno mešamo. Na koncu šalšo spasiramo (da se odstrani olupek) in damo v vroče kozarčke, zapremo in pokrite ohladimo.

Šalšo lahko ponudimo k testeninam, rižu, uporabljamo jo kot omako pri pici, kot dodatek k mesnim jedem in še mnogo drugega.

Pa dober tek.