DomovŠportBron za Slovenijo, evforija med navijači

Bron za Slovenijo, evforija med navijači

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Vesela je bila noč v Parizu po enem od najbolj sijočih trenutkov v zgodovini slovenskega športa. Zasluge za to imajo slovenski rokometaši, ki so na tekmi s Hrvati na spektakularen način nadoknadili gromozanski zaostanek, v razburljivi in napeti končnici pa prišli celo do prvega slovenskega odličja na svetovnih prvenstvih v kolektivnih športih.

Foto: Rokometna zveza Slovenije

V soboto se je v pariški dvorani Bercy pisala zgodovina. Za to so poskrbeli slovenski rokometaši, ki so po zmagoslavju nad Hrvati osvojili svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih in skupno drugo na velikih tekmovanjih. Pred tem so bili leta 2004 srebrni na evropskem prvenstvu v Sloveniji.

V zgodovini slovenskega kolektivnega športa so le še odbojkarji osvojili odličje na velikih tekmovanjih, leta 2015 so na evropskem prvenstvu v Bolgariji in Italiji osvojili drugo mesto.

Slovenija je pred prvenstvom v Franciji sedemkrat nastopila na svetovnih prvenstvih, do letošnjega sklepnega turnirja pa je bila najboljša v Španiji leta 2013, ko se je prebila v polfinale. Po porazu proti Španiji je na tekmi za tretje mesto klonila še proti Hrvaški. V Katarju je leta 2015 zasedla osmo mesto, v Nemčiji 2007 deseto, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17. in na svojem premiernem nastopu na Islandiji leta 1995 18. mesto.

Foto: Rokometna zveza Slovenije

V slovenskem taboru so se iskreno razveselili prvovrstnega športnega uspeha. Pred odhodom v Francijo se niso nadejali tako velikega uspeha, njihov primarni cilj je bil preboj v četrtfinale. Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović je namreč v Francijo popeljal dokaj neizkušeno zasedbo. Kar osem igralcev ni še nikoli igralo na svetovnem prvenstvu (Urh Kastelic, Blaž Janc, Darko Cingesar, Tilen Kodrin, Nik Henigman, Vid Poteko, Miha Zarabec in Jan Grebenc).

Slovenska izbrana vrsta je na petih tekmah skupinskega dela v Metzu premagala Angolo, Islandijo in Makedonijo, igrala neodločeno s Tunizijo in izgubila s Španijo. V osmini finala je izločila Rusijo, v četrtfinalu Katar, v polfinalu je izgubila s Francijo, na svoji deveti tekmi pa ugnala Hrvaško. Za tretje mesto bo od Mednarodne rokometne zveze (IHF) prejela ček v višini 40.000 evrov. Zlata kolajna je vredna 100.000, srebrna pa 60.000 evrov.

Foto: Rokometna zveza Slovenije

Selektor slovenske rokometne reprezentance Veselin Vujović ni skrival zadovoljstva po osvojeni bronasti kolajni na svetovnem prvenstvu v Franciji. Iskreno je priznal, da je tudi po poraznem prvem polčasu upal na preporod svojih varovancev in končno zmago.

Foto: Rokometna zveza Slovenije

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Gašper Marguč z 38 goli, sledili so mu Blaž Janc (30), Jure Dolenec (26), Vid Kavtičnik (25) idr. Največ časa so na igrišču preživeli Darko Cingesar (446 minut na devetih tekmah), Matevž Skok (347), Matej Gaber (346) idr.

Foto: Rokometna zveza Slovenije

Rokometaše je v Zagrebu pričakala množica Slovencev

Slovenski rokometaši so po veličastni soboti danes prispeli iz Pariza v Zagreb. Bronaste rokometaše je na zagrebškem letališču s skandiranjem pričakalo več sto najzvestejših navijačev z vseh koncev Slovenije. *