DomovŠportZ zimskim tekom do hormonov sreče

Z zimskim tekom do hormonov sreče

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Da zvrhane mize prazničnih dobrot ne bi pustile prevelikih posledic in povzročile popraznične nejevolje, lahko tudi v hladnejših zimskih dneh poskrbimo za aktivno preživljanje prostega časa.

Zakaj ne bi tudi v hladnejših dneh poskrbeli za svojo telesno pripravljenost in dvig hormonov sreče, kot sta serotonin in endorfin, hkrati pa odkrivali še zimsko podobo Kopra?! Če še vedno niste prepričani, da je zima pravi čas za tek na prostem, le poglejte skozi okno. Tekaški bogovi so poskrbeli, da se te dni led, sneg, poledica, plundra in mraz  v širokem loku izogibajo Kopru in okolici.

S soncem obsijani športno rekreativni center Bonifika vabi na zimski tek. Foto: Ekoper
S soncem obsijani športno-rekreativni center Bonifika vabi na zimski tek. Foto: ekoper.si

Tek ni nikoli dolgočasen in je koristen za naše zdravje

Naj vas torej zima ne ustavi, če želite teči. Morda boste tudi sami hitro ugotovili, da je zimski tek lepo naravno doživetje, ki sčasoma lahko postane tudi koristna navada. Da bo odločitev za to, da obujemo tekaške čevlje in oblečemo primerna oblačila, v hladnih dneh še lažja, smo za vas poiskali nekaj razlogov, ki vas bodo gotovo prepričali, da se že danes odpravite v športno-rekreacijski center Bonifika ali zvečer na skrivnostne koprske ulice.

Poleg urejenih tekalnih stez, je na Bonifiki poskrbljeno tudi za ostale oblike vadbe. Foto: Ekoper
Poleg urejenih tekalnih stez je na Bonifiki poskrbljeno tudi za ostale oblike vadbe. Foto: ekoper.si

Zimsko vreme je idealno za tek

Strokovnjaki trdijo, da so mrzli zimski dnevi pravzaprav idealni za tek na prostem. Tek v vročini in ob visoki vlažnosti je namreč za človeško telo veliko bolj stresen od teka v hladnejših zimskih dneh. V razmislek naj bo tudi podatek, da je večina velikih maratonov na sporedu v oktobru in novembru.

Tek je odličen način za preprečevanje kopičenja zimskih kilogramov

Rekreacija prav gotovo ni naša prva misel v prazničnih dneh. Obisk telovadnice se nam ne zdi niti privlačna niti dobra ideja, poletje je namreč še celih šest mesecev stran. Z malo dobre volje pa se lahko za odmik od prazničnih dolžnosti vendarle odpravimo na zimski tek. Dobro počutje ob teku, ki je rezultat dvignjene ravni efedrina v krvi, bo poskrbelo, da bo kos potice s praznične mize še toliko slajši. Zimski tek je odličen način vzdrževanja telesne teže in tudi dober način telesne priprave na zimske radosti na snegu.

tečete lahko po s soncem obsijanih stezah.... Foto:Ekoper
Tečete lahko po s soncem obsijanih stezah … Foto:Ekoper

Tek pomaga k dvigu razpoloženja

Slabše počutje in melanholično razpoloženje, ki ga nekateri občutijo v zimskih mesecih, lahko preženemo s hormoni sreče, ki pomagajo v boju z depresijo. Tek na prostem pomaga dvigniti raven dobrega počutja, oskrbi nas z energijo in poveča storilnost tako na delovnem mestu kot tudi v zavetju lastnega doma.

… ali po (zaenkrat še) magično okrašenih koprskih ulicah. Foto: ekoper.si

Gibanje poskrbi za dobro delovanje metabolizma

Če smo kdaj v knjižnici zašli med police s knjigami o evoluciji, smo lahko v njih prebrali, da je človeško telo programirano, da v zimskem času ohranja zaloge maščob, metabolizem se zato upočasni in postane dovzetnejši za shranjevanje novih zalog “energije”. Tek v mrzlih dneh nam pomaga prelisičiti telo, saj prepreči našemu metabolizmu, da bi si privoščil zimski spanec. S telesno aktivnostjo torej tudi pozimi ohranjamo zdravo telesno težo.

Da ne bo slabe vesti, si zimski tek privoščite tudi vi! *