Apple se seli v nov, futurističen Apple Park

0
726

Ameriški tehnološki velikan Apple bo po treh letih gradnje aprila v svoje nove prostore v Silicijevi dolini preselil prve sodelavce. Preselitev več kot 12.000 zaposlenih naj bi sicer trajala pol leta. Kampus se bo imenoval Apple Park, je danes objavila družba.

Apple se bo preselil na več kot 70 hektarjev veliko območje, doslej imenovano Campus 2, kjer bodo sicer nekatere zgradbe in površine gradili še vse poletje.

Applovi nekdanji prostori. Foto: eocengineers.com

Najpomembnejši del kampusa bo okrogla in v steklo odeta osrednja stavba, ki bo zavzemala 26 hektarjev površine. V kampusu bo stal tudi teater, poimenovan po leta 2011 umrlemu soustanovitelju družbe — Steve Jobs Theater. Avditorij s 1000 sedeži bo postavljen na vrhu hriba, na eni najvišjih točk kampusa, v njem pa bi lahko v prihodnje predstavljali nove Applove naprave, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

“Stevova vizija za Apple se je raztezala daleč čez njegov čas z nami. Apple Park si je zamislil kot dom za inovacije prihodnjih generacij,” je ob uradni napovedi začetka selitve dejal glavni izvršni direktor družbe Tim Cook. 

Prostori, ki bodo okolju prijazni

V Applu so ponosni, ker bodo njihovi novi prostori okolju prijazni. “Ustvarili smo eno najbolj energetsko učinkovitih stavb na svetu, kampus pa bo poganjala izključno obnovljiva energija,” je zagotovil Cook.

Foto: phandroid.com

Sončna elektrarna na strehi bo imela 17 megavatov moči in bo ena največjih tovrstnih na svetu. Stavba bo imela naravno ventilacijo, kar pomeni, da devet mesecev v letu ne bo potrebovala ogrevanja ali hlajenja.

Apple spreminja svetovno tehnološko pokrajino

V kampusu bo tudi center za obiskovalce s trgovino z Applovimi proizvodi ter kavarna, odprta za javnost. Prav tako bo tam skoraj 10.000 kvadratnih metrov velik fitnes center za zaposlene ter zavarovani prostori za raziskave in razvoj. Po kampusu se bodo vili več kot trije kilometri poti za sprehajanje in tek za zaposlene, v njem pa bodo tudi sadovnjak, travnik in jezero.

Apple je začel spreminjati svetovno tehnološko pokrajino, ko je leta 1984 predstavil Macintosh. Danes med drugim prodaja pametne telefone iphone, tablične računalnike ipad, računalnike mac, pametne ure apple watch ter pametne televizije apple TV. Po vsem svetu podjetje zaposluje več kot 100.000 ljudi. *