“Eno leto kot da je cela večnost!” – družina pokojnega delavca Luke Koper še vedno žaluje, odgovorni pa sedijo križem rok

0
1343

V nedeljo, 29. julija, je minilo točno leto dni od tragične nesreče v koprskem pristanišču, v kateri je življenje izgubil Trayche Dimov. Do danes iskanje odgovornih za nesrečo še ni obrodilo sadov, žena pokojnika in dva otroka, ki sta tako rekoč čez noč ostala brez očeta, pa še vedno zaman čakajo na pojasnila in zadoščenje.

‘Psi lajajo, karavana gre dalje’ očitno velja tudi v tej zgodbi, za katero do danes še nihče ni prevzel odgovornosti. Še več, zgleda kot da so pristojni organi zadevo kratko malo pometli pod preprogo, češ, kot da se to sploh ni zgodilo, in sedaj tiho čakajo, da potone v pozabo. A družina pokojnega Traycheta Dimova, žena in njegova dva otroka, ne morejo pozabiti, kakšna tragedija jih je doletela minulo poletje in kako težko obdobje je za njimi. Ne samo, da so izgubili ljubljeno osebo, ki je ne bodo mogli nikoli več objeti, jo videti, temveč so praktično čez noč ostali brez dodatnega vira dohodka. Kot da žalost ob izgubi ni že dovolj veliko breme zanje.

Kako težko se z izgubo sooča družina pokojnika dobro leto po smrti priča tudi ganljiva objava njegove hčere Kamelie Dimove na družabnem omrežju Instagram: »Eno leto, kot da je cela večnost. Počivaj v miru angel moj. Če se kdo sprašuje, komu sem podobna? Neskončnemu nebu v njegovih očeh. Nasmehu na njegovem obrazu. Radosti, ker sem prav jaz njegova hči. Žalosti, ker ga ni več z menoj. Če se kdo sprašuje, komu sem podobna. Njemu. Če se kdo sprašuje, kdo mi je inspiracija. On. Če se kdo sprašuje, koga sanjam. Njega. Če se kdo sprašuje, kje bi bila. Z njim. 24/7«.

‘Eno leto, kot da je cela večnost. Počivaj v miru angel moj. Če se kdo sprašuje, komu sem podobna? Neskončnemu nebu v njegovih očeh. Nasmehu na njegovem obrazu. Radosti, ker sem prav jaz njegova hči. Žalosti, ker ga ni več z menoj. Če se kdo sprašuje, komu sem podobna. Njemu. Če se kdo sprašuje, kdo mi je inspiracija. On. Če se kdo sprašuje, koga sanjam. Njega. Če se kdo sprašuje, kje bi bila. Z njim. 24/7.’

Bo sploh kdo prevzel odgovornost, bodo pristojni organi naposled ukrepali?

Tragična nesreča, v kateri je življenje izgubil 49-letni Trayche Dimov se je zgodila konec julija lani, dobro leto nazaj, a vse do danes ni znano, kaj se je v resnici dogajalo pri pretovarjanju blaga z ladje tistega vročega poletnega dne. Vse, kar so pristojni povedali je, da so bile poškodbe pokojnega Dimova, ki naj bi ga zadelo dvigalo, tako hude, da mu niso mogli več pomagati. Umrl je na kraju dogodka.

Med ovadenimi je, kot je že znano, tudi sindikalist Mladen Jovičić, ki je tistega usodnega dne upravljal z dvigalom, ki je pokopalo nesrečnega Dimova. Jovičić se po nesreči ni pokesal in niti opravičil, prav tako ni nikoli stopil v kontakt z družino, kot da mu je za storjeno malo mar in ga celotno dogajanje prav nič ne zadeva!

Kazenska ovadba zoper povzročitelja nesreče, 48-letnega državljana Slovenije in 59-letnega državljana BiH, so na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru prejeli šele 26. januarja, dobrega pol leta od tragedije. Nanaša se na utemeljen sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora do osmih let. Med ovadenimi je, kot je že znano, tudi sindikalist Mladen Jovičić.

»Opravili so le test za preverjanje alkoholiziranosti, pa še to ga je opravila varnostna služba delodajalca in ne policija. Kar pa je zelo nenavadno, sploh, ker gre za smrten primer,« nam je včeraj po telefonu znova potrdil odvetnik družine pokojnega Igor Cek, ki je razočaran, da se zadeva od marca ni premaknila z mrtve točke.

V Luki so nedolgo po dogodku, v katerega je bil kot žerjavist vpleten sindikalist Mladen Jovičić, odpovedali pogodbo o zaposlitvi in z njim sklenili novo. Kako prikladno! Uradno so ga prezaposlili na drugo delovno mesto in ga s tem v resnici rešili pred morebitno krivdno odpovedjo. Morebitne kršitve, ki bi mu jih dokazali na podlagi preiskave nesreče, bi namreč storil na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ki ne velja več.

Jasno je, da je nekdanji žerjavist Mladen Jovičić užival zaupanje in podporo nekdanjega vodstva Luke Koper, vendar vse do danes nismo uspeli ugotoviti, zakaj je temu tako? Kakšne zgodbe stojijo v ozadju?

A to ni bilo vse. Duhove buri tudi sam postopek po nesreči, saj naj bi bil Jovičić, ki je tistega usodnega dne upravljal z dvigalom, po nekaterih informacijah in navedbah zaposlenih v Luki Koper pod vplivom prepovedanih substanc oz. alkohola. In to ne prvič. Tega sicer niso mogli uradno potrditi, saj analiza krvi vpletenih in preverba prisotnosti morebitnih nedovoljenih substanc sploh ni bila opravljena, pa čeprav se je nesrečni dogodek končal s smrtnim izidom.

Na to je tekom postopka tudi prek medijev večkrat opozoril odvetnik družine preminulega IPS delavca, Igor Cek, ob tem pa še izpostavil, da iz kazenske ovadbe jasno izhaja, da analize krvi sploh niso opravili. »Opravili so le test za preverjanje alkoholiziranosti, pa še to ga je opravila varnostna služba delodajalca in ne policija. Kar pa je zelo nenavadno, sploh, ker gre za smrten primer,« nam je včeraj po telefonu znova potrdil Cek, ki je razočaran, da se zadeva od marca ni premaknila z mrtve točke

»Ali je v smrtnih primerih dovolj izvid delodajalca ali ne, to bomo še videli,« je še poudaril Cek. Težko je namreč verjeti, da se policija – uradni organ pregona kar tako zanese na to, da predstavnik varnostne službe, ki je med drugim sodelavec obeh povzročiteljev, naredi preizkus in napiše nula nula ter da tega nato nihče ne preveri.

Razvpiti šef luških sindikalistov, ki že vrsto let s svojim nasilniškim delovanjem škodi tako Luki Koper, kot tudi državi in občini, je pred kratkim ponovno zelo nazorno pokazal svoj karakter. Kot smo lahko prebrali na Facebook profilu novega poslanca SMC, sicer pa donedavnega izolskega podžupana Gregorja Periča, mu je Mladen Jovičić osebno poškodoval avto, nato pa nonšalantno pobegnil. Še več, ko se je čez nekaj minut vrnil na parkirišče in ga je poslanec Perič vprašal, kako bosta rešila zaplet, se je obnašal nesramno in vzvišeno in mu celo zabrusil: “Kaj boš, pokliči policijo!”

Zadeva je torej še v fazi preiskave, kaj več informacij nam do danes ni uspelo pridobiti. Odvetnik Cek je vnovič potrdil, da je družina vložila odškodninski zahtevek na zavarovalnico in v kolikor bo višina zneska ustrezna, dodatnih civilnih tožb ne bodo vlagali. Prav tako ne nameravajo vlagati dodatnih kazenskih ovadb zoper povzročitelja smrti oz. odgovorne osebe, saj bi to zanje pomenilo preveliko finančno breme. »Bo pa verjetno dolga, zadeva je še v fazi preiskave, do epiloga bo verjetno minilo še kar nekaj let,« je zaključil.

Sprašujemo se, v kakšni državi živimo? V državi, kjer ščitimo posameznike, kot je Mladen Jovičić, tudi v primerih, ko je očitno, da so zakrivili kaznivo dejanje in celo smrt druge osebe? Le od kdaj je življenje enega človeka bolj pomembno in vredno od življenja druge osebe?

Očitno je pri nas vse mogoče, tudi to, da tragedije s smrtnim izidom ostanejo neraziskane, krivci kaznivih dejanj pa na prostosti. Še več, nagrajeni z novim delovnim mestom, oprani sleherne krivde, medtem ko pokojni žal ne morejo povedati svoje plati zgodbe.