Evropska sredstva za vzpostavitev sistema izposoje koles

0
901

Občina je bila tudi tokrat uspešna pri pridobivanju nepovratnih sredstev evropske kohezijske politike – ministrstvo za infrastrukturo je namreč pred slabim mesecem ugodilo njeni vlogi in ji za projekt ureditev postaj za vzpostavitev sistema izposoje koles dodelilo nepovratna sredstva v višini nekaj manj kot 330 tisoč evrov.

Zdaj ni več razlogov, da se projekt, ki ga Mestna občina Koper načrtuje v letu 2019, ne bi uresničil. V naslednjih mesecih bo tako občina pripravila razpis za izbiro izvajalca, z deli naj bi se začelo v prihodnjem letu. Tak je tudi plan črpanja evropskih sredstev, ki predvideva, da bo večji delež denarja občina koristila ravno v letu 2019.

Naložba, katere ocenjena vrednost znaša 820 tisoč evrov, predvideva ureditev 17 sodobnih kolesarnic-postaj za izposojo koles, opremljenih s priklopnimi mesti ter sistemom za ažurno informacijo o številu razpoložljivih koles na postaji, ureditev postaj za popravilo koles, kot tudi nabavo 102 koles, med drugim tudi tistih na električni pogon.

Občina bi postaje uredila v spodnji Žusterni, pri glavni avtobusni postaji, na potniškem terminalu, Ukmarjevem trgu, Trgu Brolo, Vojkovem nabrežju, Olmu-Prisoje, na Dolinski cesti, v Šalari pri pošti, parkirišču za tržnico, pred trgovino Oviesse, na parkišču pri stadionu, Tomšičevi ulici, pri vrtcu Olmo in na Rozmanovi ter na Krožni cesti na Markovcu in nasproti zaporov.