“Jovičić – gospodar življenja in smrti vseh!”

0
2953

Uprava Luke Koper je v ponedeljek sprožila postopke za prekinitev delovnega razmerja sindikalistu in predstavniku zaposlenih v nadzornem svetu Mladenu Jovičiću. Na aktualno dogajanje se je odzval tudi koprski župan Boris Popovič, ki podpira potezo novega vodstva uprave. Prepričan je, da bi za smrt človeka na delovnem mestu morala poleg Jovičića, ki zaradi svoje malomarnosti in nevestnega dela nedvomno nosi odgovornost, odgovarjati tudi bivša uprava, ki je dopuščala takšno neodgovorno delo in s tem neupoštevanje strogih predpisov.

Spomnimo, Jovičić je bil kot žerjavist vpleten v tragično delovno nesrečo julija lani, v kateri je umrl delavec, na katerega je padel grabilec žerjava. Predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić je konec decembra ob imenovanju nove uprave med kršitvami odpoklicanih članov uprave na čelu z Dragomirjem Matićem navedel tudi neizvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je sicer član nadzornega sveta in ki je povzročil delovno nesrečo s smrtnim izidom.

Žerjav, ki ga je v času nesreče upravljal Mladen Jovičić, naj bi s prostim padom spustil osem ton težak grabilec po krmnem delu skladišča, kjer se je nahajal pomožni delavec, ki ga je grabilec pokopal pod seboj. Foto: montaža ekoper.si

Po poročilu, ki ga je pripravil dr. Janez Požar, preiskovalec pomorskih nesreč in incidentov, se je tragična delovna nesreča, v kateri je življenje izgubil 49-letni Bolgar, ki je kot IPS delavec opravljal delo na območju Luke Koper, zgodila zaradi več hujših kršitev s strani vseh vpletenih.

Žerjav, ki ga je v času nesreče upravljal Mladen Jovičić, naj bi s prostim padom spustil osem ton težak grabilec po krmnem delu skladišča, kjer se je nahajal pomožni delavec, ki ga je grabilec pokopal pod seboj. Dogajanje naj bi opazil upravljavec nakladača, ki je z zvočnim signalom in preko radijske postaje poskušal Jovičića opozoriti, a prepozno.

Zaradi teže grabilca (približno 8 ton) je bil bolgarski delavec težje poškodovan, nudena mu je bila zdravniška pomoč, vendar je zaradi hudih notranjih poškodb v bolnišnici le-tem podlegel.

Bivša, Matičeva uprava, je z mahinacijami zaščitila Jovičića v posmeh vsem ostalim, tako zaposlenim v Luki Koper, kot celotni Sloveniji. Za smrt človeka na delovnem mestu bi morala poleg Jovičića, ki zaradi svoje malomarnosti in nevestnega dela nedvomno nosi odgovornost, odgovarjati tudi bivša uprava, ki je dopuščala takšno neodgovorno delo in s tem neupoštevanje strogih predpisov. Foto: montaža ekoper.si

TRAGIČNA NESREČA S SMRTNIM IZIDOM: Kdo bo odgovarjal?

“Potezo novega vodstva uprave Luke Koper d.d., ki vodi postopke za prekinitev delovnega razmerja v skladu z zakonom in predpisi Mladenu Jovičiću, vsekakor podpiram. Prepričan sem, da so se sicer zelo jasna in striktna pravila družbe  pod prejšnjo upravo namerno prirejala Jovičiću v bran. Verjamem, da v kolikor bi v dotičnem primeru bil glavni akter in odgovorna oseba za tragično smrt delavca nekdo drug, na primer katerikoli »navadni luški delavec«, bi uprava hipno ukrepala in delavca tudi nemudoma odpustila, v skladu z zakonom in predpisi. Bivša, Matičeva uprava, je z mahinacijami zaščitila Jovičića v posmeh vsem ostalim, tako zaposlenim v Luki Koper, kot celotni Sloveniji. Za smrt človeka na delovnem mestu bi morala poleg Jovičića, ki zaradi svoje malomarnosti in nevestnega dela nedvomno nosi odgovornost, odgovarjati tudi bivša uprava, ki je dopuščala takšno neodgovorno delo in s tem neupoštevanje strogih predpisov.

In kar še ni dovolj, Matićeva uprava je skušala krivdo za to tragedijo celo pomesti pod preprogo in s tem zaščititi povzročitelja nesreče s smrtnim izidom in tudi sebe, kar je absolutno nedopustno! Niti s strani Jovičića, niti s strani bivše, Matićeve uprave, nisem zaznal prav nikakršnega kesanja ali sočutja ob tem tragičnem dogodku, kakor tudi ne pietete do nič krivega pokojnika in njegove družine! Še več, ves čas na zelo grd, podcenjevalen, mirno lahko rečem celo rasističen način, zaničujejo pokojnika in mu z vso podlostjo skušajo brezvestno naprtiti krivdo za nesrečo.

Jovičić delavce in javnost zavaja, da naj bi bili vsi proti Luki Koper d.d. in njenim zaposlenim, to pa je že od nekdaj njegova vrlina. Nikjer v njegovih famoznih in udarniško rdečkarskih javnih nastopih ni bilo zaznati niti trohice kesanja za tragično delovno nesrečo, ampak ravno nasprotno. Foto: montaža ekoper.si

Z nobeno besedo, niti dejanji pokojnika ne označujejo kot delavca, ampak zgolj kot »nekega Bolgara«. Trdijo, da so ga poslali na počitek, saj naj ga trenutno ne bi potrebovali … in podobne pravljice!!! Kot, da smo vsi nori in mislimo, da je nekdo kar na svojo pest šel v notranjost ladje delati iz svojega lastnega užitka.

Spravljajo se na pokojnika, ki se ne more več braniti. To so zelo podla in nevredna dejanja ljudi, ki se v javnosti predstavljajo kot skrbniki interesov najšibkejših v družbi. Pokojnik seveda ne more povedati svoje resnice in tega se Jovičić, ki velja za profesionalca v izkrivljanju resnice, zelo dobro zaveda. Kar pa ni dovolj, ima ta isti Jovičić navkljub znanim dejstvom okrog tragične nesreče obraz, da napada vlado, občino, ministrstva, skratka vse po vrsti in jih obtožuje in blati v javnosti zgolj zato, ker opravljajo svoje osnovne funkcije, skrbijo za kapital oziroma resorje, ki so jim bili zaupani v upravljanje z zakonom.

Jovičić delavce in javnost zavaja, da naj bi bili vsi proti Luki Koper d.d. in njenim zaposlenim, to pa je že od nekdaj njegova vrlina. Nikjer v njegovih famoznih in udarniško rdečkarskih javnih nastopih ni bilo zaznati niti trohice kesanja za tragično delovno nesrečo, ampak ravno nasprotno. Jovičić se v javnosti kaže kot nekdo, ki je gospodar življenja in smrti vseh. Poglejte samo posnetke njegovega hujskaškega govora in obnašanja na zadnjem protestu v luški garaži in vse vam bo jasno.

Nihče nepoučen si ne bi sploh upal pomisliti, da ima človek, ki tako suvereno blati in podcenjuje vse in vsakogar, ki si upa razmišljati drugače kot on, s ciljem naščuvati poštene delavce proti demokratično izvoljeni oblasti, zaradi lastnih ozkih interesov peščice »luških nedotakljivih«, na grbi smrt ne krivega ne dolžnega sodelavca. Takšno obnašanje ni primerno in ni spoštljivo do tistih, ki trpijo in se jim je podrl svet zaradi neodgovornega in nevestnega obnašanja Jovičića na delovnem mestu. Pred zakonom smo vsi enaki, tudi Jovičić!!! Če lahko, oziroma moramo hoditi na sodišče vsi in to za mnogo banalnejše obtožbe kot je povzročitev smrti nedolžnega človeka, je odločitev o tem, kdo vse in koliko je kriv ali ne kriv v tem tragičnem dogodku, stvar sodišča in temu dejstvu se preko »prijateljske« uprave  v demokratični družbi ne da izogniti.

Odločitev uprave in zdajšnjega nadzornega sveta, da postopajo v skladu s predpisi in zakonom in da popravijo sramoten poskus nedopustnega pometanja pod preprogo v primeru nesreče s smrtnim izidom v Luki Koper ter pomagajo pooblaščenim organom raziskati ozadje nesreče, seveda popolnoma podpiram,” je aktualno dogajanje v Luki Koper komentiral koprski župan Boris Popovič.