Konec tedna vrhunec akutnih okužb dihal

0
1234
b92.net

Število akutnih okužb dihal začne vsako leto naraščati nekje od septembra naprej. Na državni ravni število prijav gripi podobnih bolezni spremlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Z jesenjo ponavadi pride tudi do prvih obolenj. Število obolelih se v naslednjih tednih oziroma mesecih praviloma zvišuje in doseže svoj vrhunec nekje v januarju oziroma februarju, ko je praviloma zboli največ ljudi.

Cepljenje je priporočljivo za starostno skupino nad 65 let in za kronične bolnike.Foto: livescience

Po vrhuncu obolenj postopen upad

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, virus pa se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje za gripo vsako sezono zboli od 5 do 10 odstotkov prebivalstva. Ko obolevnost doseže svoj vrhunec, intenziteta postopno upada in dokončno izzveni v nekaj tednih.

Za gripo je značilna povišana telesna temperatura in bolečine v sklepih. Foto: medguidance.com

Gripa bo dosegla vrhunec

O sezonskih virusnih obolenjih in trenutnem lokalnem stanju je za radio Capris spregovoril epidemiolog koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Boris Kopilovič. Povedal je, da je virusno obolenje gripe v lokalnem okolju v polnem razmahu in bo kmalu doseglo vrhunec. Iz tedna v teden je namreč več prijav gripi podobnih bolezni in akutnih okužb dihal. V preteklem tednu je bilo prijavljenih primerov celo več kot v kateremkoli tednu v minulem letu. Lani je bil vrhunec obolenj dosežen v mesecu februarju, letos pa se zna zgoditi, da se bo to zgodilo že v januarju.

Če  virusu niste uspeli ubežati, se lahko najhitreje pozdravite z nekajdnevnim počitkom, pitjem večjih količin tekočine, predvsem čaja ter vitaminskih in drugih toplih napitkov. *