Kresovanje na Markovcu in čarobni pohod z baklami

0
2744

Ob mednarodnem prazniku dela, ki je priložnost za zaslužen oddih in počitek, bodo tudi letos po vsej državi potekale različne prireditve. Na predvečer praznika bodo zagoreli številni kresovi, praznični dan pa se bo začel z budnicami in nadaljeval s pohodi in drugimi zabavnimi druženji.

Obalna sindikalna organizacija KS 90 bo tudi letos pripravila tradicionalno kresovanje na Markovcu pri Kopru, ki ga bo spremljal pohod z baklami. Glavni namen prireditve je aktiviranje slovenskega delavstva.

Foto: arhiv ekoper

Previdno pri prižiganju kresa

Ob prihajajočem prazniku dela bodo zagoreli številni kresovi po vsej državi. Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Uprava RS za zaščito in reševanje ob tem pozivata k previdnosti pri kurjenju v naravi.

Uprava za zaščito in reševanje opozarja, da je potrebno pri pripravi prostora za kresovanje odstraniti morebitne gorljive snovi in kurišče obdati s kamenjem ali peskom, pri prižiganju ognja pa naj uporabniki ne posegajo po vnetljivih ali eksplozivnih snoveh.

Po kurjenju je kurišče priporočljivo povsem pogasiti in ga prekriti z negorljivim materialom, npr. peskom ali zemljo. Ob vetrovnem vremenu je kurjenje kresov odsvetovano, ob močnejših sunkih vetra pa moramo kres pogasiti. Kres naj bo ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Več o tem, kako zavarovati območje kresa in sebe, pa v spodnjem prispevku. *

KRESOVANJE: Previdnost ne bo odveč!