Titove oljke v Istri ponovno tema političnih razprav

0
940

Hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu Ivan Jakovčić (Alde) je na svojem profilu na Facebooku pozval hrvaški Svet za soočanje s posledicami oblasti nedemokratičnih režimov, naj odloča tudi o usodi oljk v hrvaški Istri. Ob tem je objavil zračno fotografijo nasada oljk, ki so zasajene v obliki imena Tito.

Hrvaška vlada je prejšnji teden ustanovila Svet za soočanje s posledicami oblasti nedemokratičnih režimov, ki naj bi po enem letu predlagal, kako naj bi obravnavali simbole totalitarnih režimov 20. stoletja.

Fotografija “spornega” oljčnika, ki jo je predložil Jakovčić. Foto: Facebook

“Naj Komisija za soočanje z zgodovino odloča tudi o sajenju oljk v Istri, svetovni regiji številka ena glede kakovosti olja,” je v torek zapisal Jakovčić, ki je tudi član opozicijske Istrske demokratske skupščine (IDS). Bil je tudi dolgoletni predsednik IDS, v Sloveniji pa je znan zaradi prizadevanj za izjemo zaščitene označbe terana za hrvaške vinarje.

Nasad predstavlja nostalgijo ali šalo na račun sinonima bivše države

Jakovčić je objavil tudi fotografijo iz zraka, na kateri je videti oljke, s katerimi so oblikovali napis Tito. Oljke se nahajajo v kraju Tar-Varbriga med Porečem in Novigradom.

Zgodovinske vloge nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita na Hrvaškem še niso v celoti znanstveno obdelali, del hrvaške javnosti vidi Tita izrecno kot diktatorja in zločinca, v Istri pa velja za bolj pozitivno osebo. Partizanske sile so namreč med drugo svetovno vojno osvobodile polotok italijanskega fašizma in ga vrnile hrvaški matici.

Titov oljčni nasad je velik približno 0,2 hektarja in je uvrščen tudi v hrvaški sistem kmetijskih podpor pod imenom Tito, je v torek objavil hrvaški kmetijski portal agroklub.com. Ocenili so, da nasad predstavlja “nostalgijo ali šalo na račun sinonima bivše države”.

Prebivalci Vabrige so pred leti za hrvaške medije povedali, da so nasad dreves, ki simbolizirajo mir, zasadili nekaj let po Titovi smrti leta 1980. Foto: thefamouspeople.com

88 dreves za ohranjanje spomina na jugoslovanskega predsednika

Hrvaški mediji so pred nekaj leti že poročali o Titovem nasadu oljk v Istri, ki šteje 88 dreves, kar je tudi število let, ki jih je Tito doživel. Vsaka črka meri približno 20 metrov, celoten napis pa je dolg okoli 70 metrov. Napis je viden tudi na Google maps.

Prebivalci Vabrige so pred leti za hrvaške medije povedali, da so nasad dreves, ki simbolizirajo mir, zasadili nekaj let po Titovi smrti leta 1980, ko so v nekdanji Jugoslaviji na podobne načine z 88 rožami, drevesi ali kamni ohranjali spomin na jugoslovanskega predsednika ter obenem negovali kult osebnosti, ustvarjen še v času Titovega življenja.

V Vabrigi so prepričani, da njihov nasad oljk živi še danes, napisa pa ni mogoče prepoznati drugače kot iz zraka.