POPOVIČ: »Odgovorni v koprskem pristanišču so zadevo skušali pomesti pod preprogo«

0
1416

»Danes je priložnost za vas, medije, da se stvari popravijo, da se da družini pokojnega Traycheja Dimova tisto dolžno spoštovanje, ki si ga vsak od nas zasluži,« je na današnji novinarski konferenci na temo dogajanja v Luki Koper na medije apeliral župan Mestne občine Koper Boris Popovič. Kot je poudaril, je nujno razčistiti zadeve in raziskati ozadje tragične nesreče, da se tovrstni dogodki v prihodnje ne bodo več dogajali.

»Danes sem izvedel, da je pokojni živel v Kopru, zato sem družini ponudil tudi vso podporo. Sem mnenja, da je prav, da se stvari počasi razčistijo in da se v medijih ne govori samo o nekem delavcu, temveč da se pove, kdo je bil, kdo je njegova družina, kako je živel,« je nadaljeval Popovič. Ogorčen nad tem, da so odgovorni v koprskem pristanišču zadevo skušali pomesti pod preprogo. »Sam ne krivim direktno Jovičića, vendar mislim, da je prav, da organi raziščejo ozadje nesreče in da poiščejo odgovorno osebo. Prav je, da se stvari razčistijo in da dobimo sliko o tem, kakšen je bil splet okoliščin,« je pojasnil in poudaril, da je pomembno tudi to, da se žerjavist (Mladen Jovičić, op.a.) ni opravičil družini, se ni niti pokesal, kot tudi ne kazal znakov, da bi mu bilo žal, prav tako pa niti prejšnja uprava družbe Luke Koper na čelu z Dragomirjem Matičem ne. »To se ne sme dogajati,« je bil jasen Popovič.

Ob tem je izpostavil, da je ključna težava v tem, kako se v Luki Koper dela: »IPS sistem je povsem neprimeren, prepričan sem, da bo sedanja uprava že v kratkem rešila ta problem in da bo Luka Koper začela delovati tako kot bi morala vsaka normalna družba v današnjem času – da se plače ne bodo več delno izplačevale na roke, mimo vseh zakonov.« To je, kot je povedal Popovič, javna tajna, to vedo vsi inšpektorji, vsi kriminalisti, cela Slovenija ve, na kakšen način se je delalo.

Župan se je odločil novinarsko konferenco sklicati zato, da bi opozoril na dogodke, ki se po njegovem ne bi smeli nikoli zgoditi, hkrati pa je želel nekaj pozornosti in sočutja namenil tudi družini pokojnega. Vabilu se je danes odzvala vdova pokojnega delavca in odvetnik družine Igor Cek, novinarske konference pa se je udeležil še veleposlanik Republike Makedonije v Sloveniji Nj. eksc. Tomi Dimitrovski. Kot je povedal, je za veleposlaništvo bistveno, kaj se dogaja z družinami iz Makedonije, ki živijo v Sloveniji. »Mi se v notranje zadeve Luke Koper ne želimo mešati, si pa prizadevamo za to, da družina pokojnega dobi ustrezno pravno pomoč,« je pojasnil in dodal, da bodo zadevo spremljali in družini nudili vso pomoč, ki jo potrebuje.

Naj spomnimo, da se je nesreča, v kateri je življenje izgubil 49-letni Trayche Dimov zgodila konec julija lani. Kot so poročali mediji, je pokojnega pri pretovarjanju blaga z ladje močno poškodovalo dvigalo, tako da mu niso mogli več pomagati. Umrl je na kraju dogodka. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru so kazensko ovadbo zoper povzročitelja nesreče, 48-letnega državljana Slovenije in 59-letnega državljana BiH, prejeli šele minuli petek, 26. januarja. Kazenska ovadba se nanaša na utemeljen sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora do osmih let. Med ovadenimi je tudi sindikalist Mladen Jovičić.

Vdova pokojnika je bila danes redkobesedna, je pa v imenu družine spregovoril odvetnik Igor Cek, ki se je koprskemu županu Borisu Popoviču najprej zahvalil za izražene besede in podporo. »Prvič od nesreče, da bi se kdo pobrigal za družino, izkazal neko spoštovanje, izrazil sožalje, to zelo veliko pomeni. Smo te podpore posebej veseli, saj bo še kako prav prišla v nadaljnjih postopkih,« je dejal Cek. V naslednjem tednu naj bi od kriminalistov pridobil potrebne listine, ki jih namerava proučiti, že sedaj pa je napovedal, da bo po vsej verjetnosti tudi sam vložil kazensko ovadbo in odškodninske zahtevke. Kot je povedal, bi morala kazenska ovadba zajemati tudi odgovorne osebe v podjetju Konteso, pri katerem je bil pokojni zaposlen, kot tudi odgovorne osebe v Luki Koper. Prav tako naj bi odškodninske tožbe sprožili zoper delodajalca, direktnega povzročitelja in Luko Koper.

Na koncu se je Popovič obregnil ob novinarje, ki danes niso bili prisotni. Izpostavil je Borisa Šuligoja, novinarja časopisne družbe Delo, ki ga po njegovih besedah: “Na tiskovni konferenci ni, je pa vedno in povsod, vedno glasen, danes ga pa ni. To je nedopustno, dobro vemo da ga vse okrog Luke zelo zanima, a ta del zgodbe, družina pokojnega, ga začuda očitno ne. Boris Šuligoj se dela klovna preko Škarpene, on je cel ena Škarpena. V občini Piran, kjer je na turistični organizaciji zaposlena njegova hčerka, je za Šuligoja vse najboljše, vse moralno, vse ok. A vsi vemo, da ni tako. Škoda, ker nima dveh otrok, bi enega zaposlili tudi mi in bi imeli mir pred Škarpeno.”