Zakaj so se mediji zavili v molk v primeru kriminalista Dedića?

0
2400

Zagotovo ni Koprčanke in Koprčana, ki danes na poti v službo ali v hitenju po drugih vsakodnevnih opravkih, ni opazil zgovornih jumbo plakatov. Na njih se je tokrat znašel koprski kriminalist Nermin Dedić, ki po poročanju časnika Slovenske novice ni le domnevni črnograditelj, ampak naj bi bil celo kazensko ovaden zaradi suma kaznivega dejanja ponareditve listine. O tem smo tudi že poročali na našem medijskem portalu, ki pa je poleg časnika Slovenske novice in portala Regional Obala edini, ki je o Dedićevih morebitnih nečednih poslih sploh poročal.

Kot smo nedavno nazaj zapisali, naj bi prišla na dan še informacija, da je Dedić ponaredil ključen dokument, s katerim je želel legalizirati protipravno – po domače na črno odstranjen svinjak in enonadstropni objekt, ki ga je do tretje gradbene faze že zgradil – prav tako na črno. Po poročanju Slovenskih novic naj bi zoper njega tekel predkazenski postopek na Specializiranem državnem tožilstvu RS, pod lupo pa so ga prav tako vzeli na Generalni policijski upravi. Očitali naj bi mu tudi izvajanje pritiska na pričo v postopku, ki teče na upravni enoti, da bi ta govorila v njegovo korist.

Nermin Dedić je kot kriminalist, specializiran prav za preganjanje gospodarskega kriminala, dobro vedel, da so njegova dejanja protipravna in nezakonita, pa se je, glede na nova dejstva o ponarejanju podpisov in soglasij, na vse to kratko malo požvižgal. Foto: arhiv ekoper.si

Spomnimo, Dedić je stavbno parcelo s hišo ter svinjakom kupil leta 2016, septembra lani pa naj bi na Upravni enoti (UE) Koper podal vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev ruševine in gradnjo enostanovanjskega objekta na parceli na naslovu Montinjančevo naselje 5 v Čežarjih. Kot dodajajo Slovenske novice, naj bi uslužbenec UE na terenskem ogledu oktobra ugotovil, da je svinjak že podrt, hiša pa v gradnji. Dedića naj bi zaradi uzurpacije in degradacije prostora kaznovali z 870 evri globe.

Na jumbo plakatih v Kopru se je tokrat znašel koprski kriminalist Nermin Dedić, ki po poročanju časnika Slovenske novice ni le domnevni črnograditelj, ampak naj bi bil celo kazensko ovaden zaradi suma kaznivega dejanja ponareditve listine. Foto: ekoper.si

Po plačilu naj bi Dedić zaprosil za novo gradbeno dovoljenje, dokumentaciji pa naj bi priložil še tri soglasja, ki naj bi – skladno s prostorsko-ureditvenimi pogoji Mestne občine Koper – dokazovala, da je novi objekt istih gabaritov in višine kot porušeni.

A na ustnem zaslišanju strank konec januarja letos so se po pisanju časnika stvari še dodatno zapletle. Izkazalo naj bi se, da naj bi koprski kriminalist vsaj eno soglasje kar ponaredil, dve od prič pa naj bi dejali, da je bil nekdanji objekt nižji.

A ni šlo vse po načrtih. Med ustnim zaslišanjem stranke naj bi se namreč izkazalo, da priča, ki naj bi dala soglasje, vsebine le-tega sploh ne pozna, da dokument prvič vidi na upravni enoti in da ga nikoli ni podpisala. Povedala naj bi še, da proti Dedićevi gradnji sicer nima nič proti, a da nikakor ne drži, da je sedanji objekt v okvirih nekdanjega gabarita!

Dedić se je na vse kratko malo požvižgal

Kriminalista naj bi bremenilo tudi zaslišanje druge priče v postopku. Ta je na ustnem zaslišanju v UE svoj podpis na soglasju sicer prepoznala, a je ob tem povedala, da je bila stavba nekdaj nižja. Nekoliko nenavadno, glede na to, da vsebina podpisanega soglasja za Dedićevo gradnjo v njegovi projektni gradbeni dokumentaciji pravi drugače – da gradnja investitorja Dedića ustreza prejšnjemu višinskemu gabaritu stavbe. Še več, soglasja v delu, ki govori o velikosti nove gradnje, po ovadbi sodeč, v celoti ni potrdila niti tretja zaslišana priča, še pišejo v Slovenskih novicah.

Nermin Dedić je kot kriminalist, specializiran prav za preganjanje gospodarskega kriminala, dobro vedel, da so njegova dejanja protipravna in nezakonita, pa se je, glede na nova dejstva o ponarejanju podpisov in soglasij, na vse to kratko malo požvižgal. Glede na njegovo preteklo kartoteko, zaradi katere je moral tudi zamenjati delovno mesto in pisarno iz Pirana preseliti v Koper, niti ne preseneča.

Kdaj se bodo t.i. “resni mediji” upali zoperstaviti ukazu samooklicane nadnovinarke in začeli javnost seznanjati s tematikami, ki kličejo po resni obravnavi in razmiselku o stanju duha v družbi. Foto: montaža ekoper.si

Ob vsem tem se sprašujemo, zakaj o teh morebitnih nečednih poslih koprskega kriminalista mediji molčijo. V kolikor medijski embargo, ki ga je pred časom odredila Eugenija Carl, še vedno traja, nas zanima, kdaj se bodo t.i. “resni mediji” upali zoperstaviti ukazu samooklicane nadnovinarke in začeli javnost seznanjati s tematikami, ki kličejo po resni obravnavi in razmiselku o stanju duha v družbi.

OD SVINJAKA DO BEDAKA: Koprski kriminalist Nermin Dedić ni le črnograditelj, ponarejal naj bi tudi soglasja!