Zapuščina koprskega plemiča navdušila tudi v Ljubljani

0
1071

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper sta včeraj otvorili razstavo Knjige koprskega plemiča: knjižnica grofa Francesca Grisonija med razsvetljenstvom in risorgimentom.

Otvoritve razstave se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani.

Alberto Scheriani je na otvoritvi razstave spomnil na Grisonijevo knjižnico kot pomemben del kulturne dediščine Kopra. Foto: Stupar

Kdo je bil grof Grisoni?

Francesco Andrea Elio Grisoni je bil velik dobrotnik, ki je živel v Kopru. Bil je tudi lastnik knjižnice, ki si jo lahko trenutno ogledate v razstavni dvorani NUK-a.

Foto: Stupar

Grisonijeva knjižna zapuščina priča o kulturni raznolikosti

Grisonijeva bogata knjižna zapuščina, ki je med drugim tudi ena izmed najbolje ohranjenih knjižnih zbirk na Koprskem, se razteza od grških in latinskih do italijanskih klasikov, vrste zgodovinskih, umetnostnozgodovinskih in literarnih del italijanskih in francoskih avtorjev ter najrazličnejših del s področja medicine in naravoslovnih ved. *

“Predstavitev Grisonijeve knjižnice v prestolnici je veliko priznanje zgodovinske identitete in kulturne raznolikosti, ki danes soustvarjata slovenski nacionalni prostor,” je na otvoritvi razstave poudaril podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani.

Koprskega plemiča Grisonija bodo spoznali tudi v prestolnici