V nedeljo na Obali več kot 5 tisoč tekačev

0
851

Na petem Istrskem maratonu v nedeljo na vseh razdaljah pričakujejo več kot 5000 tekačev, med njimi okoli desetino tujcev. Središče dogajanja in cilj vseh tekov bo letos Izola. Že v soboto bo na otroških tekih nastopilo več kot 500 nadobudnih športnikov, organizatorji pa obljubljajo pestro ves konec tedna.

Istrski maraton bo tudi letos povezal vse štiri istrske občine, osrednje prizorišče pa bo tokrat v Izoli. Tu bo cilj vseh tekov ter start rekreativnega teka in polmaratona, medtem ko se bodo tekači najdaljše preizkušnje na progo podali iz Ankarana.

Lani je bilo osrednje prizorišče Istrskega maratona v Kopru, kjer se je po ocenah organizatorjev zbralo več kot 20 tisoč obiskovalcev.

42-kilometrska trasa, ki bo pred ciljem v Izoli vodila skozi Koper, Strunjan in Piran, bo nudila pogled na praktično celo slovensko obalo, posebnost maratonske trase pa bo nedvomno tek skozi koprsko pristanišče. Generalni pokrovitelj prireditve je letos namreč Luka Koper.

Kot je na novinarski konferenci poudarila vodja organizacijskega odbora Marijana Sikošek, se bo nedeljskih tekov udeležilo več kot 5000 tekačev, od tega skoraj 400 na maratonski razdalji ter po okoli 2300 na polmaratonu in na rekreativnem – 8,5 kilometrskem teku. Tekači letos prihajajo iz 22 držav, tudi iz ZDA in Japonske, kar priča o tem, da se slovenska Istra vse bolj uveljavlja tudi na mednarodnem tekaškem zemljevidu.

Zanimivost, ki jo je na konferenci izpostavila Sikoškova, je, da je med letošnjimi tekači na Istrskem maratonu skoraj polovica žensk, prav tako je veliko tudi starejših tekačev – najstarejši med njimi je rojen leta 1933, najmlajša udeleženka teka pa je letnik 2009.

Prireditelji obljubljajo tudi pestro obšportno dogajanje z raznimi delavnicami in glasbo. Na izolski Lonki bo živahno od jutra pa vse do 18. ure, med drugim bo tekačem zaigral domačin Rudi Bučar, za njim pa še Marina Martensson.

Ob tem prireditelji občane prosijo za strpnost in razumevanje zaradi cestnih zapor. Podrobnejše informacije o tem so na voljo na spletni strani prireditve. O zaporah cest na območju Mestne občine Koper pa smo že poročali tudi na portalu eKoper.

ISTRSKI MARATON: Zapore cest, parkirišč in pomolov v Kopru