“Če nimaš dokazov ne moreš ne v desetih, dvajsetih, šestdesetih in ne v stotih letih nobenemu nič dokazati!”

0
1681

Senat Okrožnega sodišča v Kopru je na današnjem naroku s sklepom ugotovil zastaranje sodnega pregona in posledično zavrnil obtožbe zoper koprskega župana Borisa Popoviča in soobtožena Sabino Mozetič in Rajka Srednika zaradi očitka o zlorabi položaja v zadevi Serming ter izdal zavrnilno sodbo. Popovič je po razsodbi celoten proces vnovič ocenil za čisto nebulozo in s prstom pokazal na tožilce in kriminaliste, ki so po njegovem preganjali izmišljeni kriminal, s tem pa hoteli škoditi njemu osebno in Mestni občini Koper.

“Dejstvo je, da so v tem primeru velike napake naredili najprej preiskovalci. Napake niso bile slučajne, ampak namerne. To so naredili kriminalist Nermin Dedić in njegovi pomočniki, nadaljevala pa je tožilka Janja Hvala, ki je zadevo peljala do konca, čeprav je dobro vedela, da nič od očitanega ni res,” je po razsodbi povedal Popovič in napovedal odškodninsko tožbo.

Spominmo, da je obtožnica Popoviča bremenila zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Serming ob prodaji občinskih zemljišč leta 2007, pri čemer sta bila direktorica občinske uprave Sabina Mozetič in cenilec Rajko Srednik obtožena pomoči pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja. Popovič je bil v tej zadevi leta 2014 sicer obsojen na zaporno kazen, a je višje sodišče nato sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v vnovično sojenje. Kasneje, se je zaradi nenadnega odstopa sodnice porotnice, tudi ponovljeno sojenje vrnilo v začetno fazo.

Na zadnjem naroku v začetku maja je tožilka Janja Hvala na podlagi odločitve vrhovnega sodišča, da je treba pri tolmačenju zakonodaje uporabiti jezikovno metodo in torej kaznivo dejanje drugače kvalificirati, kaznivo dejanje prekvalificirala.

Popovič: “Po 10 letih smo tudi s to nebulozo končali!”

Kot je danes povzela predsednica senata sodišča Meri Mikac, je prvotna obtožnica očitala kaznivo dejanje, po katerem velja 20-letni absolutni zastaralni rok. Po odločitvi vrhovnega sodišča iz februarja lani pa je obveljalo, da je treba upoštevati, da se v času storitve očitanega kaznivega dejanja za tako dolg zastaralni rok šteje kaznivo dejanje, pri katerem obtoženi premoženjsko korist pridobi sebi. Ker se je Popoviču očitala pridobitev premoženjske koristi tretjemu, pa je obveljala obtožnica po drugem odstavku istega člena kazenskega zakonika, za katerega pa velja 10-letni absolutni zastaralni rok.

“Nikoli ni veljal 20-letni zastaralni rok, ampak zgolj 10-letni. Sodišče je hotelo na vsak način dokazati obratno, kar pa ne drži. Kazenski zakonik se je spremenil konec leta 2008, ta dogodek (domnevno kaznivo dejanje op.a.) pa se je zgodil pred letom 2008. Določil novega zakona se ne sme upoštevati za nazaj, sploh pa ne v škodo obdolžencev nekega postopka. To je več kot jasno,” je pojasnil Popovič.

Občina je sporna zemljišča prodala po najvišji možni ceni

“Tožilstvo je hotelo preko ovinkov podaljšati rok desetih let, ampak če je dejanje resnično, kaj ni dovolj deset let, da te organi pregona, ki imajo v rokah vso dokazno gradivo, obsodijo? Problem nastane, ko obremenilnih dokazov nimajo, takrat te niti v desetih, dvajsetih, šestdesetih in niti v stotih letih ne morejo obsoditi. Proces ni zastaral, le krivde mi niso dokazali! Če bi dokazali, bi sodba stala,” je bil jasen Popovič.

“Tukaj so najprej preiskovalci naredili velike napake,” ki pa po mnenju župana niso bile slučajne, ampak namerne. “Za ta nebulozen postopek je kriv preiskovalec Nermin Dedić, tožilka Janja Hvala in vsi ostali, ki so pri tem postopku sodelovali.”

Popovič je spomnil, da je sodba v zadevi Serming vmes padla na višjem sodišču ter dodal, da “če bi bilo to dejanje resnično, bi bila zadeva že zdavnaj pod streho”. Kot je še enkrat poudaril, cenilca Srednika pred sojenjem sploh ni poznal: “Dejstvo je, da jaz cenilca sploh nisem poznal, prvič sem ga videl na sodišču. V primeru Kopališče, ki sta ga vodili ista sodnica in tožilka, je celo nastopil proti meni. Se pravi, v kakšnih prijateljskih odnosih sva lahko?” Občina je, kot je povedal, zemljišča na Serminu prodala po najvišji možni ceni.

“Nenazadnje pa so kupci zemljišč, ki naj bi imeli korist iz očitanega kaznivega dejanja, iz drugega političnega tabora in naši veliki nasprotniki, ves čas v tožbi z našo občino. Poleg tega je bil ob začetku postopka proti meni predsednik sodišča in višji sodnik v Kopru, ki je brat direktorja podjetja Galeb. To, da njegov brat, torej direktor podjetja, ni bil na zatožni klopi, da jasno vedeti, da je bil postopek zrežiran proti meni.”

Podobno je bilo tudi v drugih postopkih, ki so se proti njemu in njegovim sodelavcem vodili pred sodiščem: “Dejstvo je, da v vseh mojih postopkih, imel sem jih 47, na koncu ni bilo dokazov in da to, kar so trdili ni bilo res, ampak ravno obratno. Nikakor mi, v nobenem postopku, nočejo dosodit, nočejo mi izreči oprostilne sodbe. Vedno nekako, ali zastara ali spišejo pavšalno oziroma nebulozno sodbo, ki pade že na drugi stopnji istega sodišča, kjer višji sodniki dobesedno raztržejo prvostopenjsko sodbo. Vse, samo da se postopek podaljša do te mere, da na koncu zastara.”

“Prav bi bilo, da ob takih dogodkih sodniki in tožilci izgubili službo, izgubili mandate, ne pa, da imajo dosmrtne mandate,” je še ocenil Popovič. Koprski župan je ob tem napovedal, da bo zdaj zahteval odškodnino zaradi škode, povzročene tako občini kot njemu osebno. “Naredila se je ogromna materialna škoda Mestni občini Koper… da ne govorimo o meni in moji družini.”