KOLUMNA: Medijske blokade

0
1813

Mediji so odigrali izjemno vlogo na poti človeštva v moderno civilizacijo. Bili so eden temeljev moderne demokracije in oblikovalec sodobnega načina življenja. Mediji so ustvarili javnost kot posebno obliko skupnosti, ki je povezana z informacijami o naši medsebojnosti, predvsem pa informacijami o tem, kaj počnejo naši oblastniki. Za to vlogo v moderni preteklosti si mediji zaslužijo posebno mesto v zgodovini.

Mediji pa že dolgo ne opravljajo več te družbeno pomembne vloge. Odrekli so se svoji odgovornosti in integriteti ter se spustili na raven osebnih interesov posameznih urednikov, novinarjev in lastnikov. Mediji so odprli obdobje, ko ni več mogoče zaupati v dejstva in zato prevladujejo mnenja. Začeli so dobo laži in manipulacij, a so pri tem izgubili nadzor.

Ne le da medijsko blokado doživlja občina, temveč mediji zelo selektivno in pristransko poročajo tudi o drugem dogajanju v kraju. Ko jim ustreza, bodo neko afero razpihnili do skrajnosti. Ko pa ni v njihovem interesu, neke pomembne zgodbe v medijih sploh ni opaziti.

Nove tehnologije so požrle njihov monopol in omogočajo, da se udeleženci posameznih zgodb odzovejo na njihove laži ter predstavijo konkretna dejstva. In mediji so zaradi tega dogajanja vse bolj živčni. Tako živčni in užaljeni, da se danes zavzemajo za omejevanje svobode govora in celo omejevanje svobode na spletu. Mediji bi si radi vrnili monopol nad “resnico” tako, da bi uvedli cenzuro za vse ostale. No, ne bo jim uspelo. Duh je ušel iz steklenice in njihova družbeno pomembna vloga je vse bolj stvar preteklosti.

Jeretič: “Tudi zato je občina pred leti zgradila svoje medije, časopis in spletni portal. Zato da javnosti ponudimo tudi pozitivne zgodbe, ki jih lahko sami doživljate v prerojenem Kopru.” Foto: arhiv ekoper.si

Tudi na Mestni občini Koper smo se morali pred leti odzvati na novo filozofijo medijev, ki so brez nekdanje integritete in odgovornosti. Pa pri tem niso bistvene kritike, saj je nadzor oblasti končno njihova pomembna naloga. Bistveno je sovraštvo in enobarvnost njihovega odnosa do občinske politike.

Kolikokrat ste v medijih zasledili kaj pozitivnega o Kopru? Pa lahko pozitivne rezultate vsakodnevno sami opazite na vsakem koraku. Kolikokrat pa ste zasledili negativne zgodbe? Praktično vsakič, ko sploh poročajo o dogajanju povezanem z občino. Pa se vam res zdi, da je vse tako črno-belo?

Jeretič: “Kje je sedaj zvezda slovenskega novinarstva, ki je lovila branjevke, ki prodajajo radič? Kje so sedaj novinarji, ki se zaženejo v vsako afero, v kateri so udeleženci, ki so jim antipatični?” Foto: arhiv ekoper.si

Tudi zato je občina pred leti zgradila svoje medije, časopis in spletni portal. Zato da javnosti ponudimo tudi pozitivne zgodbe, ki jih lahko sami doživljate v prerojenem Kopru. Pa tudi zato, da se lahko odzovemo na laži in podtikanja, ki jih mediji širijo o občini. Je pa jasno, da občinski mediji ne morejo premagati uveljavljenih in da gre le za zmanjševanje škode, ki jo povzročajo pristranski novinarji. Poleg tega na naših medijih lahko branimo ugled občine, ne moremo pa poročati o vseh ostalih dogodkih, ki bi bili za javnost zanimivi.

Ne le da medijsko blokado doživlja občina, temveč mediji zelo selektivno in pristransko poročajo tudi o drugem dogajanju v kraju. Ko jim ustreza, bodo neko afero razpihnili do skrajnosti. Ko pa ni v njihovem interesu, neke pomembne zgodbe v medijih sploh ni opaziti.

Se spomnite afere piranske sodnice črnograditeljice? No, morali so priti novinarji iz Ljubljane, da so jo spravili v javnost. Ali ste mogoče te dni v prevladujočih medijih zasledili zgodbo o kriminalistu črnograditelju? Seveda niste, saj so o njej poročale samo Slovenske Novice in nekaj spletnih portalov. Kako je to možno?

Povsod v svetu bi bila zgodba o nezakonitem početju enega kriminalista, ki mu zaupamo celo orožje, da nas bo varoval pred nezakonitostmi drugih, zagotovo osrednja novica. Tudi mediji v dobi senzacionalizma bi morali to zgodbo zagrabiti na polno.

Kaj je bolj zanimivega, kot ujeti tako odgovorno osebo pri nezakonitem početju? Pa vendar mediji v naši regiji te zgodbe niti ne povohajo. Kje je sedaj zvezda slovenskega novinarstva, ki je lovila branjevke, ki prodajajo radič? Kje so sedaj novinarji, ki se zaženejo v vsako afero, v kateri so udeleženci, ki so jim antipatični?

Jeretič: “Povsod v svetu bi bila zgodba o nezakonitem početju enega kriminalista, ki mu zaupamo celo orožje, da nas bo varoval pred nezakonitostmi drugih, zagotovo osrednja novica. Tudi mediji v dobi senzacionalizma bi morali to zgodbo zagrabiti na polno.” Foto: arhiv ekoper.si

Zakaj jim ta zgodba ni zanimiva? Hm, najprej zato, ker so izbrani novinarji že leta zlizani s kriminalisti in drugimi represivnimi organi. Kriminalisti namreč že leta izkoriščajo to novo filozofijo medijev, ki jih ne zanimajo dejstva in resnica, temveč osebni interesi. Tako kriminalisti nezakonito obveščajo izbrane novinarje o neki hišni preiskavi, nezakonito jim posredujejo informacije in dezinformacije… skratka gradijo jim zgodbe, ki jim ustrezajo. Zaradi te zlizanosti ni pričakovati, da boste v medijih zasledili zgodbo, ki smo jo na našem portalu objavili.

OD SVINJAKA DO BEDAKA: Koprski kriminalist Nermin Dedić ni le črnograditelj, ponarejal naj bi tudi soglasja!

No, še en pomemben razlog je za njihovo medijsko blokado te zgodbe. Kriminalist vpleten v nezakonito početje je eden ključnih igralcev v pravosodnem atentatu na župana Borisa Popoviča. Prav on je prvi korak v zgodbah, ki se nato vrtijo od tožilstva do sodišča, dokler končno ne padejo na višjih instancah. Torej je pred lokalnimi novinarji dvojno zaščiten. Najprej zaradi splošne zlizanosti novinarjev s kriminalisti, nato pa še zato, ker bi brez njega represivni organi težko našli nekoga, ki bi s tako vnemo konstruiral zgodbice proti našemu županu.

Medijska blokada tistih, ki novinarjem niso všeč, in selektivno poročanje o pomembnem dogajanju v našem kraju je doseglo že take razsežnosti, da je vse bolj utemeljeno povsem direktno označiti to dogajanje: to je presstitucija. Vsaka olikanost in bonton v tem primeru odpadeta. Stvari je treba imenovati tako, kot so. In mediji so danes pač taki.

Sebastjan Jeretič