Bronasti znaki Civilne zaščite tudi v roke Koprčanom

0
539

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ob dnevu civilne zaščite vsako leto podeli bronaste, srebrne in zlate znake Civilne zaščite, posebne plakete in kipec Civilne zaščite. Med prejemniki so se tudi letos znašli Koprčani.

Letošnja bronasta priznanja je minuli vikend v Manziolijevi palači podelil poveljnik Štaba Civilne zaščite za Obalno regijo Zvezdan Božič.

Foto: MOK

Mednarodna organizacija Civilne zaščite je leta 1990, v Ženevi, razglasila 1. marec za mednarodni dan Civilne zaščite, z namenom, da bi se ljudje čim bolj zavedali življenjskega pomena Civilne zaščite pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof. V Sloveniji ga obeležujemo od leta 1992. To je dan, ko se s priznanji poklonimo vsem požrtvovalnim pripadnikom enot  civilne zaščite in reševanja in še posebej tistim, ki so se v preteklem letu ali daljšem časovnem obdobju posebej izkazali ter pomembno prispevali k zaščiti in reševanju ljudi, živali, narave in premoženja.

Slavnostni prejemniki priznanj so: Vanda Zidarič požarna inšpektorica, ki je prejela srebrni znak Civilne zaščite za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, Živa Banovac, članica koprskega občinskega štaba Civilne zaščite, ki je priznanje prejela za svoje vestno in odgovorno delo v štabu ter uspešno sodelovanje pri izvajanju aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči, Jana Tavčar, bolničarka Območnega združenja rdečega križa Koper, ki prostovoljno deluje v občinskih ekipah prve pomoči ter pri tem vzgaja mladino, Krajevna  skupnost Rakitovec, ki je prejela priznanje za uspešno skrb za razvoj prostovoljnega gasilstva v kraju ter aktivno sodeluje pri vseh večjih intervencijah (priznanje je prevzel predsednik Dušan Rožac, ki je tudi poverjenik za Civilno zaščito za območje omenjene krajevne skupnosti), Rok Sorta, in Prostovoljno gasilsko društvo Nova vas nad Dragonjo. Prav tako je priznanje prejel Boris Kankaraš, in sicer 1. marca na podelitvi na Brdu pri Kranju.

Jana Tavčar, prejemnica bronastega znaka Civilne zaščite. Foto: RK Koper

“Bronasto priznanje mi je podelila Civilna zaščita zaradi mojega udejestvovanja pri Rdečem križu Koper. Rada poučujem mlade o prvi pomoči in v veselje mi je biti del ekipe bolničarjev, priznanja pa zares nisem pricakovala. Lepo je, ko je tvoj trud opazen in ponosna sem na priznanje. Na RK je veliko prostovoljcev, ki svoj prosti čas namenjamo plemenitim dejanjem in moja nagrada je tudi njihova nagrada. Hvala vsem za podporo in pomoč pri mojem delu,” je za ekoper povedala Jana Tavčar.