DomovNaši krajiIz kuhinje že diši: Krvavice naših non in nonotov

Iz kuhinje že diši: Krvavice naših non in nonotov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulinarična tradicija je svojo prvinskost ohranila tudi s pomočjo ustnega izročila. Prve zapisane smernice za pripravo hrane pa je Slovencem začrtal že Valentin Vodnik v kuharski knjigi z naslovom Kuharske bukve (1799).

Danes smo za vas izbrali recept za krvavice iz knjige Domače jedi in navade naših non in nonotov, ki sta jo izdala KD Šavrini in anka Šavrinke in Gobarsko-mikološko društvo slovenske Istre.

Sestavine:

  • riž,
  • kri,
  • grozdje,
  • sladkor,
  • poper,
  • svinjska čreva.
krvavice-s-kiselim-zeljem-960x500
Krvavice se priležejo v hladnejših dneh. Foto: kuhaona.com

Priprava:

Skuhamo riž in pustimo, da se ohladi. Dodamo kri, sladkor, grozdje in poper. Vse to dobro premešamo in z zmesjo napolnimo čreva. Tako pripravljene krvavice kuhamo. Med kuhanjem jih večkrat prebodemo z vilicami. Kuhamo jih tako dolgo, da iz njih ne izteka več kri. Kot prilogo lahko pripravimo krompir in poljubno zelenjavo. Najboljše so v kombinaciji s kislim zeljem. 

Pa dober tek! *