DomovNaši krajiIz kuhinje že diši: Pustni krofi

Iz kuhinje že diši: Pustni krofi

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Norčavi pust je tu. Pustne šeme so že na poti, vi pa jim nimate kaj ponuditi?! Za vas smo izbrskali idealen recept za odlične pustne krofe, ki bodo razveselili čisto vsako maškaro.

Otroci bodo krofov veseli. Foto: Vojko Rotar

Sestavine:

  • 1 kg polostre moke
  • 9 dag kvasa
  • 1 pecilni prašek
  • 1/2 l mleka
  • 7 rumenjakov
  • 6 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 dl olja
  • 1/2 dl ruma
  • 1 kavna žlička soli
  • sok 1/2 limone

Postopek

Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepamo, dokler zmes ne naraste in postane penasta. Dodamo olje in po želji rum. Med mešanjem postopoma dodajamo sol, limonin sok, vzhajan kvas, preostanek mleka in moko. Ko smo dodali vse, mešamo še približno 10 do 15 minut.

Krofi. Foto: ekoper.si

Maso zajemamo z jedilno žlico in oblikujemo kroglice, ki jih pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajati morajo na obeh straneh, zato jih med vzhajanjem enkrat obrnemo. V kozico damo olje, v katerem jih pečemo do zlatorumene barve. Ko so pečeni, jih napolnimo z marmelado, čokolado ali vanilijevo kremo ter jih posujemo s sladkorjem.

Da bodo krofi še bolj pustno norčavi

Da bodo krofi še bolj pustno norčavi, jih lahko prelijete s čokolado, ki jo pripravite tako, da najprej na rahlem ognju stopite približno 100g masla in nato dodate še od 100 do 150 g na koščke nalomljene čokolade. Za piko na i krofe okrasite še z mavričnimi mrvicami.

Pa dober tek! *