Skriti kotički korskega zaledja: Hiša Vrešje – živi muzej družine Reja

0
1820

Krkavče so vas, ki leži v Šavrinskem gričevju. Kraj se nahaja na 191 metrih nadmorske višine in vas bo očaral s čudovitim razgledom na vasice piranskega in koprskega zaledja. Med obiskom Krkavč nikakor ne smete izpustiti ogleda živega muzeja – Hiše Vrešje.

Krkavče so zgrajene na treh živih skalah, zato se zdi, da gre za tri vasice s strnjenim vaškim jedrom. Glavno vaško ploščad krasi cerkev, posvečena nadangelu Mihaelu. Na trgu pred cerkvijo se vsako leto v septembru odvija tudi znana prireditev Vonj po Istri, ki jo s pomočjo krajank in krajanov organizira Gasilsko društvo Krkavče.

Po Krkavčah se boste sprehodili skozi ozke in vijugaste ulice, očarale vas bodo kamnite hiše, portali, mala okna, dimniki in različni detajli, značilni za istrske vasi.

Najbolj znana prireditev v Krkavčah je Vonj po Istri, ki jo vsako leto v septembru organizira Gasilsko društvo Krkavče. Foto: arhiv ekoper.si

Hiša Vrešje – živi muzej

Velika znamenitost Krkavč je tudi Hiša Vrešje – živi muzej družine Reja. Gre za enonadstropno podkletno istrsko kamnito hišo, stisnjeno ob breg in postavljeno nekoliko stran od strnjene vasi. V hiši je etnološka zbirka, ki vas bo popeljala v preteklost.

Bivalni del hiše je sestavljen iz dveh prostorov. V prvem je odprto ognjišče, na katerem vam bo gospodinja ob obisku skuhala polento in druge istrske dobrote. V bivalnem delu je tudi jedilna miza s stoli in številni predmeti, ki so jih uporabljali v začetku 20. stoletja. Drugi prostor je spalnica, v kateri je spala vsa družina.

Hiša Vrešje – živi muzej. Fotomontaža: ekoper.si

Ob vodnem viru ob hiši so uredili zajetje, kjer so se umivali in prali perilo. V kleti so shranjevali pridelke in orodje, del kleti pa je bil namenjen manjšemu hlevu za oslička. *