DomovKulturaNarečje je “zakon”!

Narečje je “zakon”!

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek, 16. februarja bo v dvorani Krajevne skupnosti Sv. Anton, ob 19. uri, potekal večer posvečen narečni besedi v knjigi, pripovedi, poeziji in na odru. Večer bo zagotovo še dodatno obogatila predstavitev nove narečjeslovne knjige dr. Suzane Todorović – Raznovrstnost narečnih govorov na Koprskem.

Suzana Todorovič je direktorica Zavoda Študentska svetovalnica ter docentka in znanstvena sodelavka na Univerzi na Primorskem. Ukvarja se s slovenskim istrskim narečjem, istrskobeneškim narečjem in romansko etimologijo.

V različnih krajih slovenske Istre je izvedla petnajst narečjeslovnih raziskav, ki so objavljene v naslednjih znanstvenih monografijah: Narečno besedje piranskega podeželja (2014), Šavrinsko in istrskobeneško besedje na Piranskem (2015), Slovensko istrsko izrazje v zaledju Kopra (2015) in Narečje v Kopru, Izoli in Piranu (2016), Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije) (2017).

Izjemen pomen dela Suzane Todorović (na sliki v družbi podžupana Petra Bolčiča) je prepoznala tudi Mestna občina Koper, ki je sofinancirala izid knjige. Foto: ekoper.si

Tokrat bo predstavljena njena nova narečjeslovna knjiga Raznovrstnost narečnih govorov na Koprskem, ki se posveča bertoškemu (istrobeneškemu), antonskemu in pučarskemu govoru.

O knjigi bodo spregovorili: avtorica dr. Suzana Todorović, urednica Ingrid Celestina, Maurizio Tremul, predsednik izvršnega odbora Italijanske unije, in narečni govorci. Večer bo povezovala Tanja Jakomin Kocjančič.

Poleg tega se bodo na ta večer domače besede prelivale v narečni poeziji Alferije Bržan, pripovedih domačinov, melodijah Marina Kranjaca in v uprizoritvi šavrinske igre članov Kulturnega društva A. Kocjančič Puče-Koštabona, ki jo je pripravila Viktorija Pucer Štromar.