DomovKulturaSuzana Todorović: Narečna raznolikost v okolici Kopra

Suzana Todorović: Narečna raznolikost v okolici Kopra

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Založba Libris in Kulturno društvo Istrski grmič Škofije 31. januarja ob 18. uri pripravljata predstavitev nove monografije Suzane Todorović Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije). Predstavitev bo potekala v Pretorski palači v Kopru.

Suzana Todorović se je rodila 28. junija 1979 v Kopru. Leta 2005 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz italijanščine in sociologije kulture. Od leta 2006 do 2014 je bila zaposlena kot mlada raziskovalka in nato znanstvena sodelavka na UP ZRS. Leta 2011 je na Oddelku za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani doktorirala na temo Leksikološko-etimološka analiza izbranih romanizmov v šavrinskih govorih.

Suzana Todorović se aktivno ukvarja z istrskimi govori. Foto: fhs.upr.si

Spoznajte lepoto istrskih narečij

Todorovićeva se ukvarja s slovenskim istrskim narečjem, istrskobeneškim narečjem in romansko etimologijo. V različnih krajih slovenske Istre je izvedla petnajst narečjeslovnih raziskav, ki so objavljene v naslednjih znanstvenih monografijah: Narečno besedje piranskega podeželja (2014), Šavrinsko in istrskobeneško besedje na Piranskem (2015), Slovensko istrsko izrazje v zaledju Kopra (2015) in Narečje v Kopru, Izoli in Piranu (2016).

Tokrat bo predstavljena njena nova monografija Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije).

V pogovoru ob predstavitvi bodo sodelovali avtorica Suzana Todorović, Ingrid Celstina, ki bo povezovala večer, Alberto Scheriani, podžupan Mestne občine Koper, Maurizio Tremul, predsednik izvršnega odbora Italijanske unije ter narečni govorci, ki bodo spregovorili in zapeli v narečnem govoru svojega kraja. Večer bodo glasbeno obogatile Valmarinke.

Vabljeni v torek, 31. januarja 2017, ob 18. uri v Pretorsko palačo, ker boste spoznali lepoto istrskih narečij. *