DomovKulturaV Mestni občini Koper se obeta pestro dogajanje ob Cankarjevem letu

V Mestni občini Koper se obeta pestro dogajanje ob Cankarjevem letu

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

v Mestni občin Koper so združili moči in pripravili zanimivo in pestro dogajanje v Cankarjevem letu. Knjigarna Libris, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, JSKD Območna izpostava Koper in tudi nekatere šole (OŠ Koper in OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige) z različnimi prireditvami v okviru projekta Prebudimo Cankarja nagovarjajo predvsem mlade in jim skušajo približati Cankarja na komunikativen, zanimiv, izviren in dinamičen način, tudi z uporabo družbenih omrežij, ki so bolj priljubljena, kot stara dobra knjiga.

Mestna občina Koper bo omogočila brezplačen ogled Gledališko stripovskega performansa Cankar strip, z Boštjanom Gorencem Pižamo, Andrejem Rozmanom Rozo in Žigo X. Gombačem.  Po besedah Ženje Leiler urednice knjižne zbirke Cankar v Stripu, za Cankarja tako kot za večino klasikov nacionalne literature velja, da o njem vsi vse vemo, ali vsaj mislimo, da vemo, zares pa ga bere komajda kdo.

“Prepričani smo, da bodo mladi, po ogledu duhovite predstave, o Cankarju razmišljali drugače in kakšno njegovo delo z večjim veseljem prijeli v roke. Predvsem pa bo to naložba v njihovo ustvarjalno prihodnost in kamenček v mozaiku širjenja bralne kulture,” so bile besede Leilerjeve.

Pripravljata se dva niza dogodkov, spomladanski niz se bo začel 27. marca in končal 10. maja na rojstni dan Ivana Cankarja,  jesenski niz dogodkov pa se bo izvajal novembra in končal 11. decembra ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja.

V Mestni občini Koper se obeta pestro dogajanje ob Cankarjevem letu.

Spomladanski niz dogodkov 

  • Gledališko stripovski performans Cankar strip (Gledališče Koper, v sodelovanju z Mestno občino Koper in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, 27. marec 2018). Avtorji  iz stripovske upodobitve Cankarja vstopajo v gledališko-stripovski performans, s katerim skušajo spodbuditi gledalce k premisleku njihovega lastnega odnosa do Cankarja in jih povabiti k odkrivanju in branju njegovih del. Je zabavna, poučna in iskriva izkušnja, ki jo bodo z zanimanjem doživeli tudi mladi. Nastopajo: Boštjan Gorenc – Pižama, Žiga X Gombač, Andrej Rozman Roza
  • Razstava Cankar v stripu (Pretorska palača, 9. 4 . – 22.4. 2018) v organizaciji OI JSKD Koper. Razstava je del projekta Cankar v stripu. Spoznali boste kako so trije izjemni likovniki – ilustratorji, slikarji, striparji – povezani z literati oz. umetniki besede, našli moč in draž za prestavitev Cankarjevih večno aktualnih besedil v strip. Nastali literarno – likovni dvojci so poustvarili Cankarjeva besedila, ki so jih za stripovsko izvedbo tudi na novo poimenovali: Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta naredila »Moj lajf«, Žiga X. Gombač in Igor Šinkovec »Hlapca Jerneja in pasjo pravico« ter Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič »Hlapce – ko angeli omagajo«.
  • Cankar na poti je del projekta kjer boste pošiljali razglednice z motivom Ivana Cankarja po klasični pošti in delili prejete razglednice na Fb profilu. Nagradili bodo pošiljatelja razglednice, ki bo potovala najdlje. Razglednico so že pripravili in je delo priznanega striparja Jureta Engelsbergerja v sodelovanju z Antikvariatom Glavan.
  • Razstava Cankarjevih del (Antikvariat Libris, april 2018) v sodelovanju z uglednim antikvariatom Glavan in zbirateljem Janezom Janežičem boste lahko občudovali razstavo izvirnih Cankarjevih del.  Razstavljeni bodo tudi Cankarjevi rokopisi.
  • Črtice v štiklcu  (Prešernov trg Koper, april 2018) – predstavitev  uglasbenih Cankarjevih črtic. Kantavtor Bor Seušek poskuša z zbirko Črtic v štiklcu izraziti poklon našemu največjemu pisatelju Ivanu Cankarju.
  • Pripovedno – gledališki dogodek po predlogi pesmi Ivana Cankarja Pes, maček in miši v izvedbi  otrok Gajbline Male šole gledališča (Prešernov trg, april 2018)
  • Likovni natečaj Skodelico kave prosim za dijake Umetniške gimnazije Koper. Ustvarjanje s kavo.  (maj 2018)

Jesenski niz dogodkov

  • Natečaj likovnih del posvečen upodobitvi pesmi Ivana Cankarja Pes, maček in miši. Natečaj bo namenjen učencem 2. triade.
  • Upodobitev pesmi Ivana Cankarja Pes, maček in miši v obliki Lego zgodbe za učence 2. triade
  • E-Kviz Skodelico kave prosim (Knjižnica Koper, september 2018) – kviz ki, objavljen na spletni strani knjižnice Koper in drugih sodelujočih ustanov, bo uporabnike vodil skozi različne informacijske vire o Cankarju in njegovem delu. Ob življenju in delu Cankarja bodo tako dijaki, študenti in odrasli spoznavali raznolikost verodostojnih in kvalitetnih e-virov in različne možnosti iskanja po le-teh.
  • Likovni natečaj Skodelico kave prosim za dijake Umetniške gimnazije Koper. Ustvarjanje s kavo (oktober-november 2018).
  • Fotografski natečaj Prebudimo Cankarja  za dijake koprskih srednjih šol. Natečaj bi se izvajal izključno na Instagramu.