Virtualni muzej zaživel, obiskovalci navdušeni

0
952

Pokrajinski muzej Koper je tako na slovenski kot tudi na svetovni ravni med prvimi muzeji, ki ponujajo možnost virtualnega ogleda s sferično fotografijo v tridimenzionalni tehnologiji, je  povedal direktor muzeja Luka Juri. Virtualni muzej spreminja meje dostopnosti kulturne dediščine ter pomeni okno v notranjost palače Belgramoni Tacco, kjer je sedež muzeja, in drugih muzejskih zbirk.

Kot je še povedal Juri, bodo v prostorih Pokrajinskega muzeja Koper, pokazali tudi, na kakšen način je bil muzej narejen in katere tehnologije so uporabili pri izdelavi. Prav tako bo omogočen preizkus posebnih 3D očal, s katerimi se bodo obiskovalci lahko sprehodili po muzeju in si ogledali sferične fotografije.

“Sferične fotografije smo izdelali iz več posamičnih fotografij s posebnim objektivom. Ta ustvari zelo širokokotno fotografijo. Več teh fotografij smo nato združili in pritrdili na tridimenzionalno sfero,” je povedal Juri. “Uporabnik se znajde v sredini te sfere in ko se obrača, ima občutek, da se premika po prostoru. Če je sfera tridimenzionalna, potem tudi vse predmete na sliki vidi v 3D,” je pojasnil.

V palači bo mogoče pri posamičnih predmetih iz zbirk dobiti informacije o ogledanem predmetu, na voljo pa bo tudi avdio vodič. Obiskovalci si bodo lahko preko interneta virtualno ogledali celotno palačo Belgramoni Tacco in vse v njej razstavljene zbirke – muzejska orožarna, umetnostnozgodovinske zbirke, renesančna zbirka, zbirka Poznogotska umetnost in glagolska kultura na podeželju, glasbena zbirka Musica Aeterna Est in prazgodovinska arheološka stalna razstava Skozi spiralo časa.