DomovArhivZakaj je tak gušt delati in živeti v Kopru?

Zakaj je tak gušt delati in živeti v Kopru?

ArhivKolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Zakaj je pri nas tako fajn? Ključna je klima.

Najprej v neposrednem pomenu. Ko sem se včeraj vračal iz prestolnice, je bilo še v Postojni -2° C, na Črnem Kalu pa že +10° C. In seveda je prijetneje živeti pri nas.

Predvsem pa je ključna klima v prenesenem pomenu. Pomembno je stanje duha, ki je pri nas bolj živo, podjetno, optimistično.

Ob današnjem podpisu o ustanovitvi Slovenskega inštituta tehnologije je rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič poudaril ravno to. “Ravno kombinacija naše svobodomiselne ležernosti in hkrati nepopustljive vztrajnosti in trdoživosti nas postavlja ob bok kalifornijski zgodbi o uspehu znanosti vpete v gospodarstvo.”

In prav vzpostavitev pravega ambienta za delo je poudaril tudi idejni oče in motor projekta Japec Jakopin, ki se je ravno včeraj vrnil s Stanforda. “Ljudje morajo z užitkom priti v tak razvojni center, da se rodijo prave ideje,” je poudaril. “Vzdušje in ambient so najmanj enako pomembni kot tehnologija in oprema.”

Ena večjih težav slovenskih organov in tudi podjetij je ravno vzpostavljanje prave klime v organizaciji. Depresija, ki je zajela našo državo in ki jo hrani nesposobnost aktualne vlade, hromi gospodarstvo še bolj kot davki in neživljenjska birokracija.

Tudi zato je pomembno sporočilo predsednika uprave Luke Koper Gašpar Gašparja Mišiča, ki izpostavlja, da so rekordni rezultati podjetja v zadnjih mesecih prav rezultat neverjetnega zagona zaposlenih. Novo vodstvo je uspešno mobiliziralo kolektiv in to je največja garancija za uspeh Luke Koper.

In zakaj tega ne razume Slovenija? Zakaj temu modelu ne sledi tudi vlada Alenke Bratušek?

Ob današnjem podpisu je župan MOK Boris Popovič dejal, da moramo vztrajati in da nam bo enkrat že sledila tudi vlada. “Zadnji čas je za spremembe in moramo nadoknaditi zamujeno pri povezovanju znanja in gospodarstva,” je poudaril. “In prej ali slej nam bo sledila tudi Slovenija.”

DSC_0068

Zakaj je tak gušt delati in živeti v Kopru?

Zato ker vidimo naprej. Zato ker je Koper prenovljen in preprojen ter pripravljen na nov razvojni skok.

Današnja ustanovitev Slovenskega inštituta tehnologij je le en v nizu korakov, ki ohranjajo kondicijo našega lokalnega gospodarstva navkljub splošnim trendom v državi.

Stanje duha v naših krajih je najbolje opisal Gašpar Gašpar Mišič: “Življenje je borba in mi smo borci. Nekateri med nami tudi prvoborci.”

Obiščite nas kaj in se prepričajte.

Do takrat pa nas spremljajte na ekoper.si, saj slovenski mediji ne bodo kaj dosti pozitivnega povedali o Kopru. Takle pač ‘mamo.




Sebastjan Jeretič