IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Krepka mineštra s cmočki

0
484

Ker so nas prazniki dodobra nasitili vseh dobrot, bodo verjetno v tem prvem januarskem vikendu na marsikateri mizi kraljevale jedi “na žlico”. Ena izmed takih je tudi krepka mineštra s cmočki, ki vas bo v teh zimskih dneh okrepčala in pogrela.

Foto: arhiv ekoper.si

Sestavine:

Za mineštro:

1 večja čebula
2 žlici olja
4 večji cvetovi cvetače (ali brokolija)
1/2 manjše kolerabe
3 korenčki
1 srednje velik krompir
3 žlice fižola
3 žlice koruze
10 cm belega dela pora (ali zelene)
3 vejice peteršilja
3 stroki česna
1 srednje velika žlica paradižnikovega koncentrata (mezga)
1 goveja jušna kocka
2 hrenovki
sol
poper

Za cmočke:

1 jajce
30 g masla
60 g pšeničnega zdroba

Zdrobovi cmočki naj se na nevidnem ognju kuhajo 10 minut. Foto: crnalukna.si

Priprava:

Izbrano zelenjavo dobro operemo in narežemo na manjše koščke. Zelenjavo lahko poljubno izbiramo in kuhamo tisto, ki jo imamo.

Čebulo drobno narežemo in jo zarumenimo na olju. Dodamo pripravljeno zelenjavo, kateri prilijemo 1 dl vode. Dodamo še na drobno narezan česen, peteršilj in govejo jušno kocko.

Zelenjavo pokrito dušimo na zmernem ognju približno 20 minut, nato jo zalijemo z vodo, da sega vsaj 4 cm čez zelenjavo in dodamo paradižnikovo mezgo ter sol.

Ko zavre, znižamo ogenj in pokrito kuhamo do želene mehkosti zelenjave.

Vmes se lotimo priprave cmočkov. V krožnik ubijemo jajce in ga razžvrkljamo. Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo in premešamo. Postopoma dodajamo zdrob in mešamo. Masa  mora biti ravno prav kompaktna. Ob mešanju moramo čutiti rahlost in zračnost. Žlico pomočimo v vročo mineštro, zajamemo del mase in jo z žlico polagamo v juho. Zdrobovi cmočki naj se na nevidnem ognju kuhajo 10 minut. Vmes dodamo še na koščke narezani hrenovki.

Mineštro izklopimo in pustimo pokrito počivati 20 do 30 minut.

Pa dober tek.