Kako velikonočne pirhe pobarvati na zdrav in okolju prijazen način?

0
312

Velikonočni prazniki so pred vrati in z njimi se v naše domove vračajo običaji, s katerimi vsako leto obujamo praznično tradicijo. Le redki na mizo v tem času ne položijo pisanih velikonočnih pirhov, ki razveseljujejo mlajše in starejše, vsakemu gospodinjstvu pa pričarajo praznično toplino.

Danes so trgovine dobro založene z barvami za velikonočna jajca, ki so pogosto izdelana iz nenaravnih materialov in nam ne dajejo vedno občutka varnosti ali neoporečnosti.

Zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako velikonočne pirhe pobarvati na zdrav in okolju prijazen način, s povsem naravnimi sestavinami in hkrati poskrbeti, da lupina jajca med kuhanjem ne bo počila.

Naravno in na zabaven način lahko pirhe obarvate s pomočjo zelenjave, sadja, rož ter z nekaterimi drugimi živili.

Katere so naravne sestavine za posamezne barve?

  • modra – rdeče zelje (prevremo narezane liste), sok rdečega grozdja, vložene, zamrznjene borovnice ali kompot iz borovnic;
  • rjava ali krem – kava (instant ali prava kava), črni čaj, temne orehove lupine, čebulni olupki;
  • rdečerjava – veliko suhih olupkov rdeče čebule;
  • zelena – špinačni listi, brokoli, listi kopriv, zelena solata;
  • vijolična – rdeče vino, hibiskusov čaj;
  • barva sivke – vijolični grozdni sok (vrsta izabela),  cvetovi vijolic z limoninim sokom;
  • oranžna – korenje, rdeča mleta paprika, čili v prahu, manjša količina olupkov rjave čebule;
  • rumena – pomarančna ali limonina lupina, korenje, mleta kumina, kurkuma, žafranika, kamilični čaj, cvetovi regrata (ali bezga ali kamilice), listi in lubje jablane, semena zelene;
  • roza – rdeča pesa, maline, sok rdečega grozdja, sok vložene pese, brusnice, šipek, rdeči ribez;
  • rdeča – vložene češnje, maline, sok granatnega jabolka, sok rdeče pese, rdeč radič;
  • siva – zdrobljena hrastova skorja.

Postopek vročega barvanja

  1. Jajca položite v kozico, tako da bodo eno poleg drugega. Dolijte hladno vodo, da so jajca lepo prekrita (nivo vode naj bo za kakšne 3 cm višje od jajc), in dodajte nekaj ščepcev soli, ki bo preprečila, da bi lupina počila.
  2. Dodajte nekaj žlic kisa, ki naredi jajčno lupino bolj propustno.
  3. Dodajte naravno barvilo. Če je jajc veliko, naj bo sestavin čim več, prav tako tudi, če želite intenzivnejše barve.
  4. Voda z jajci naj zavre.
  5. Na nizkem ognju kuhajte 15 minut.
  6. Ko so jajca dobila ustrezno barvo, jih vzemite iz vode.

Jajca porabite v sedmih dneh, saj se boste le tako izognili zdravstvenemu tveganju.

Da pa bo velika noč še zabavnejša, si v videu poglejte, kako lahko še dodatno izrazite svojo kreativnost. Jajca lahko namreč okrasite kar s spomladanskimi cvetlicami, nabranimi na najbližjem travniku.