Prezračevanje prostorov zmanjša tveganje za različna obolenja

0
1056

Ali se zavedate nevarnosti onesnaženega zraka v vašem domu? Ta namreč lahko poveča tveganje za razvoj bolezni srca, nekaterih vrst raka in povzroča težave z dihanjem.

Foto: 24sata.hr

V zraku po naših domovih se nahaja 900 različnih delcev in bioloških materialov, med katerimi so tudi spore plesni, cvetni prah in ogljikov monoksid, ki imajo lahko negativne učinke na naše zdravje. Najdemo lahko celo tihega ubijalca – plin radon, ki je brez vonja in barve.

Z rednim prezračevanjem prostorov lahko zmanjšamo tveganje bolezni za kar 40 odstotkov. Le 3 do 7 minut na dan je dovolj, da preprečite tipične simptome, kot so kašelj, glavobol, izpuščaji, solzenje, kihanje, vrtoglavica, občutek utrujenosti in krvavitve iz nosu, ki kažejo na onesnaženost zraka v vašem domu.

Prezračujte prostore. Foto: domidej.si

Posebej pozorni morate biti na plesni, saj te kažejo na nezadostno prezračevanje in povečano vlago v prostoru. Vlaga je velikokrat glavni krivec za bolezni dihal, različne alergije, astmo in druge težave z dihalnimi potmi ter kožne reakcije.

Kako ukrepati in zmanjšati tveganje?

Oprano perilo sušite zunaj in ne v prostoru. Perila nikakor ne sušite na radiatorju, saj se s tem zmanjšuje učinkovitost ogrevanja, izdatki zanj pa povečajo.

Če imate v hiši lesen pod, ga ne prekrivajte s preprogami, ki so zbiralniki pršic, las in raznih gliv. Če ste izrazito alergični na pršice, se morate preprogam popolnoma odpovedati.

Krpe in brisače temeljito posušite, saj so lahko pravo leglo bakterij, ki škodujejo zdravju.

Preobujte se še preden vstopite v stanovanje. Če te možnosti nimate, se vsaj prepričajte, da ste s svojih čevljev odstranili vso umazanijo, ki se rada oprime obutve zlasti v deževnih dneh.

Izklopite naprave ki jih ne uporabljate, saj tako preprečite dodatno nabiranje prahu.

In predvsem: prostore redno prezračujte!

*