DomovŠportMariborčani dobili večni derbi, jezni Mandarić prekinil komunikacijo z novinarji

Mariborčani dobili večni derbi, jezni Mandarić prekinil komunikacijo z novinarji

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Spomladanski del prve lige Telekom Slovenije se je začel z večnim derbijem med Mariborom in Olimpijo. Nogometaši Maribora so v Ljudskem vrtu premagali Olimpijo z 1 : 0. Osrednji junak tekme je bil Luka Zahović.

Mariborčani so bili že pred tekmo v boljšem položaju. V tej sezoni so namreč v Stožicah zmagali, doma pa remizirali. Prvi polčas je tekel v bolj šahovskem ritmu, ekipi sta stavili na taktično igro, nobena pa ni želela preveč tvegati.

Razgreti navijači južne tribune so v zrak spustili rakete, zato je sodnik prekinil tekmo. Foto: siol.net

Zaradi ognjemeta Skomina prekinil tekmo

Dvoboj so bolje odprli gostje, imeli pobudo in dobro zapirali mariborske poskuse. V samem uvodu tekme je Olimpija prišla do prostega strela s približno 30 metrov, a ta ni bil dovolj natančen. V šesti minuti je Mitja Viler visoko meril v kazenski prostor, Nejc Vidmar pa je bil uspešen v skoku proti Luki Zahoviću. Takoj po prekinitvi zaradi viol, ki so poskrbele za ognjemet in pirotehniko, sta v 10. minuti zapretila Zahović in Milivoje Novaković, a je Nemanja Mitrović žogo izbil. Na začetku 13. minute je moral glavni sodnik Damir Skomina še drugič prekiniti tekmo zaradi ognjemeta na južni tribuni. V 14. minuti je bil nevaren Dare Vršič, a žoge neposredno pred ljubljanskim golom ni dobro zadel.

Ljubljančani so vseskozi pritiskali proti mariborskemu golu, na levi strani je bil nevaren in hiter Nathan Oduwa, a akcije kljub številnim igralskim vložkom ni izpeljal do konca. V 29. minuti je Kingsley Boateng odvzel žogo Marku Šulerju, napad Olimpije se je končal s kotom, a je mariborska obramba napad odbila. V 32. minuti so bili pred golom Olimpije nevarni Mariborčani, poskusil je Novaković, Aleks Pihler pa je odbito žogo sprožil čez gol.

Pred mariborskim golom je bilo vroče v 35. minuti, Danijel Miškić pa je meril naravnost v roke Jasmina Handanovića. Dve minuti kasneje je aktualni državni prvak poskusil še enkrat, a je bil Handanović znova na pravem mestu. V 40. minuti je ljubljansko obrambo lepo preigral Zahović, a je Vidmar dobro posredoval. V sodnikovem dodatku je Handanović s pravim košarkarskim skokom žogo komaj odbil čez gol. Obe ekipi sta sicer v taktičnem dvoboju do konca prvega polčasa še poskušali z nekaj napadi, a so bili vsi preveč medli za spremembo rezultata.

Zahović z mojstrovino Ljudski vrt spravil v delirij. Foto: NK Maribor

Luka Zahović je v 51. minuti razveselil polne tribune Ljudskega vrta

Drugi polčas sta ekipi začeli v nespremenjeni postavi. Že prvo resno priložnost pa so domači kronali z zadetkom. Zahović je v 51. minuti poskrbel za veselje vijoličastih in z natančnim strelom po tleh premagal nemočnega Vidmarja. Kmalu zatem so tekmo prekinili navijači aktualnih državnih prvakov. V 75. minuti je z razdalje poskusil Eleke, a Handanović ni imel težav.

V 79. minuti so pred ljubljanskimi vrati lepo kombinirali Dino Hotič, Marcos Tavares in Damjan Bohar, a je slednji z razdalje meril le nekaj centimetrov čez gol Vidmarja. V sodnikovem dodatku so pritisk še naprej vršili Olimpijini nogometaši, a je Šuler v obrambi odigral brez napake, prav tako pa je še naprej dobro branil tudi Handanović in zmaga je ostala pod Kalvarijo.

Novinar Dela Gorazd Nejedly: »Zadnje poteze navzven dobrodušnega biznismena kažejo tudi njegovo manj prijetno podobo.” Foto: siol.net

Je za slabo igro kriva Mandarićeva alarmantna prodaja slovenskih nogometašev?

Že pred derbijem je novinar Dela Gorazd Nejedly opozoril na alarmantno prodajo slovenskih nogometašev v Olimpiji, za katero stoji Milan Mandarić. Pred večnim derbijem so namreč s kar devetimi novinci prerešetali kader, medtem ko so Mariborčani ostali osredotočeni na pretežno domačo ekipo, kar se je za pozitivno izkazalo že na včerajšnji tekmi.

Je Olimpija ostala brez pridiha domačnosti? Vir: Facebook profil NK Olimpija

 

»Zadnje poteze navzven dobrodušnega biznismena kažejo tudi njegovo manj prijetno podobo. Videz neizprosnega poslovneža, ki ga zanima izključno dobiček, človeka, ki v Silicijevi dolini ni ustvaril svojega bogastva le zaradi pametne zamisli ali izdelka, temveč tudi zaradi sebičnosti, brez katere je – bodimo iskreni – zelo težko uspeti ali biti uspešen. Olimpija je ostala brez pridiha domačnosti. Milijoni evrov so se porazdelili med delovanje kluba in predsednikov žep. Od tega, da se bo približala novemu propadu, ju loči še prodaja enega ali dveh zadnjih kolikor toliko za tujino in za dober posel zanimivih domačih fantov ter Mandarićev zbogom. Za katerega bo, če se bo tako odločil, zanj v najslabšem primeru v finančnem smislu na »pozitivni ničli«. A bolj realno in verjetno je, da bo odšel z zaslužkom. Za seboj pa bo pustil ne prav obetavno stanje, kar je v nasprotju z obljubami izpred poldrugega leta, ko je prišel,” je o Manadriću zapisal novinar Dela.

Novinarji Ekipe razkrili umazano zgodbo Manadarića

Pred dnevi je na dogajanje v ljubljanskem klubu opozoril novinar Ekipe24 Andrej Miljković, ki je v kolumni razkril razliko med zgodbo, ki jo prvi mož Olimpije Milan Mandarić skupaj s sodelavci prodaja že nekaj časa, in resnico.

A kot kaže, je »strica iz Amerike« resnica tako zabolela in razjezila, da je že naslednji dan prekinil vso komunikacijo z novinarji Ekipe. Takšno vehementno obnašanje Mandarića govori v prid domnevi, da naj bi, kot je zapisal novinar Miljković, »Mandarić živel v paničnem strahu pred tem, da se v javnosti razkrije njegova močno lažna in figurativno gnila zgodba v Olimpiji, kar naj bi kmalu vedeli vsi.«

Novinar v svoji kolumni Sladkost in gniloba lažnih mandarin Mandarića postavi na laž

Miljković je v kolumni med drugim zapisal:
“Zagotovo tudi Mandarić, kadar govori svojo posvojeno angleščino, medtem pa nam v srbščini podobno kot ogromna večina supermarketov okoli nas prodaja lažne mandarine. A če ga za to nikakor ne moremo kriviti, saj je tako kot mi žrtev simpatične jezikovne zanke, je ostareli poslovnež brez kančka dvoma kriv mnogih drugačnih prodajanj in lažnosti, s katerimi je zasul slovenski nogometni prostor in na katere mediji očitno ne smemo niti namigovati, kaj šele o njih resneje špekulirati. Če si namreč drznemo zgolj dopustiti možnost, da gospod počne karkoli napačnega, si nakopljemo njegov globok srd in ogorčeno, skrajno užaljeno ter napadalno reakcijo.

Naj se razumemo, Mandarić nikoli ni javno nastopal kot dobri mož z mandarinami, tangerinami, bomboni, medom in mlekom. V več intervjujih je priznal in poudaril poslovni značaj svojega ljubljanskega delovanja in zdelo se je, da je s tem vzpostavil edini normalen, edini logičen odnos. Kar prijetno je bilo spoznanje, da nas nima za tako zelo neumne, da bi lahko sledili majhni skupinici najbolj zaslepljenih navijačev. Dejansko bi namreč morali biti precej neumni, da bi na primeru skorajšnjega 80-letnika, ki je do zdaj počel vse mogoče po vseh mogočih koncih in krajih, verjeli zgodbicam o navezanosti na Olimpijo in Ljubljano, o plemenitem poslanstvu in plemenitih ciljih.

Zdelo se je, da nam ne želi prodajati lažnih sadežev in da na drugi strani ne bomo odkrivali nikakršne tople vode z občasnim poudarjanjem poslovnega vidika. Kaj šele da bi z njim kogarkoli razjezili. Zato se nihče ni pretirano spuščal v serijske prodaje prvemu (ne najboljšemu, prvemu) ponudniku, v mahinacije s športnimi direktorji in v vse mogoče posle človeka, ki je bil športni direktor na začetku, ki je to zdaj, vmes pa je moral pompozno oditi za domnevno boljši jutri. Toda očitno je bila navidezna odsotnost Mandarićeve lažnosti v resnici ena večjih lažnosti na prvi pogled prijaznega dedka. Očitno je s svojim zaigranim nastopom vendarle pričakoval vsesplošno postavljanje spomenikov, vsesplošne hvalospeve, vsesplošno navijaško, javno in – pozor – tudi medijsko hvaležnost. Ne glede na poteze, ne glede na njihovo logičnost in smiselnost, ne glede na vse in za vsako ceno. Pa ne samo to, Mandarić je očitno celo pričakoval vsesplošno pihanje v nekakšna skupna jadra, kakršnega ni mogoče pričakovati niti od privržencev kluba, kaj šele od predstavnikov sedme sile. Morda ga je pri tem zavedla lanska pomlad, ko je bil v medijski nemilosti Maribor in ko bi kakšna uboga nepoučena para najbrž res lahko pomislila, da v tej državi obstajajo močni proljubljanski, Olimpiji izrazito naklonjeni mediji, ki so mu tako zelo pomagali.

Novinar Ekipe: “Če si namreč drznemo zgolj dopustiti možnost, da gospod počne karkoli napačnega, si nakopljemo njegov globok srd in ogorčeno, skrajno užaljeno ter napadalno reakcijo.” Foto: ekoper.si

Zelo verjetno se res zaveda, kakšne neverjetno trapaste napake je v drugi polovici lanske sezone delal tudi sam, a mu je zaradi Agima Ibraimija, Zlatka Zahovića, SMS-sporočil, incidentov Viol in posledičnega medijskega linča vseeno nekako uspelo brez lastnih zaslug postati državni prvak ter veliki junak. In tako kot so danes razsvetljeni zaslepljenci na eni strani videli sistematično medijsko napadanje Maribora, je neki zelo pomemben danes še bolj zaslepljen zaslepljenec na drugi strani očitno videl sistematično pomoč Olimpiji. Zelo se je motil, tale gospod Mandarić. To mu zagotavljam jaz in to mu (in vam) lahko zagotovi kdorkoli, ki si z menoj deli sicer ljubljanske pisarne brutalno uravnoteženega vseslovenskega medija. Zelo se je motil, in to ga danes v njegovi absurdni zablodi tako zelo moti. Je pričakoval podporo in pomoč, kot je zelo glasno namignil na svoji zadnji tiskovni konferenci? Po kakšni in kateri logiki? V zelo redkih primerih jo morda nudimo zgolj kakšni reprezentanci, le sem ter tja gremo čez meje profesionalnosti in se k čemu takemu zatečemo v službi visokega, najvišjega nacionalnega interesa. Je res živel v prepričanju, da si na tako majhnem trgu kdorkoli lahko privošči biti ljubljanski, Olimpijin medij? Morda je res spoznal kakšnega zelenega posameznika, kakšnega našega vse prej kot cenjenega kolega, ki bi si želel biti kaj takega, pa še on si tega ne more privoščiti. Mi pa si poleg tega tudi nočemo in ne želimo. In če že on postavlja pod vprašaj delovanje ljubljanskega kluba na letošnji zimski tržnici, ga seveda mi še toliko glasneje in še toliko bolj odločno. Pozor, za zdaj zgolj pod vprašaj, bodimo si na jasnem. Za zdaj zgolj dopuščamo enakovredno možnost; junaki ali bedaki, polkovniki ali pokojniki, da bosta srbsko govoreča moža lažje razumela povsem uveljavljeno in splošno sprejeto stalno besedno zvezo.”

Kolumno, ki je prvega moža Olimpije tako razjezila, da je javno prekinil komunikacijo z novinarji, si lahko v celoti preberete TUKAJ. *