DomovŠportTek z burjo 2017 je pred vrati

Tek z burjo 2017 je pred vrati

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri, 6. januarja, bodo atleti z vsega sveta na prireditvi Tek z burjo 2017 spoznavali lepote Tržaškega zaliva. Prireditev je velika priložnost, da se tudi Mestna občina Koper predstavi Evropi in svetu. 

Tekači bodo med tekom odkrivali steze, prehode in spuste po alpskih meliščih in spoznavali ostale čudovite kotičke Slovenije in Italije. Ob prekrasni naravni kulisi daje prireditvi čar tudi kanček nepredvidljivosti, nihče namreč zares ne ve, ali bo dan obsijan s soncem ali pa bo na nekaterih delih poti svoje zobe pokazala tudi burja. Da tekači na zahtevni poti ne bi omagali, jim bodo na kontrolnih točkah ponudili hrano, ki je zrasla na kraški zemlji. Tako bodo udeleženci spoznali tudi kulinarične posebnosti krajev, v katere jih je zvabil tekmovalni duh.

V imenu Mestne občine Koper je podporo prireditvi in sporočilu sinergije med narodi izkazal podžupan Peter Bolčič.

“Na Mestni občini Koper smo izredno ponosni na to, da bomo lahko gostili Tek z burjo. Še posebej nas veseli, da bo tek potekal po našem zaledju, saj bodo tako številni tekači spoznali ta prelep del naše občine,” je povedal Peter Bolčič, podžupan Mestne občine Koper.

Burji se pri plesu nad kraškimi planotami lahko pridružite v štirih različnih kategorijah.

Na teku S1 trail se bodo z burjo družili 57 kilometrov

S1 trail je kategorija, v kateri se bodo tekači spopadli s 57 km dolgo traso. Kombinacija širokih in ozkih prehodov v dolini Glinščiče bo tekačem na nadmorski višini 400 metrov pripravila izkušnjo Dolomitov. Dolina Glinščice bo s svojo geološko kuliso poleg izjemnih razgledov nudila tudi izziv nepredvidljivega terena. Trasa bo vodila korak naprej, preko stare avstro-ogrske železnice do Kraškega roba, kjer bi jih znala sprejeti burja. Tekačem pa ne bo primanjkovalo sape samo zaradi napornega teka, dih jim bo jemal tudi razgled, ki sega od Trsta do Kopra. Zadnji kilometri bodo v znamenju morja in kamnitih plaž, ki bodo predstavljale še zadnjo oviro pred ciljnim sprintom.

Tekmovalcem bo dih jemal tudi čudovit razgled. Foto: S1Trail.com

S1 Half, najkrajša pot letošnjega teka z burjo

Najkrajša različica letošnje preizkušnje je sestavljena iz 21 kilometrov hitrih odsekov, kjer bo potrebno pospešiti korak, in iz ozkih prehodov, ki jih bo potrebno prečkati počasneje in da ne bi prišlo do poškodb tudi previdneje. Kras bo z vsemi svojimi značilnostmi – s kamenjem, zemljo, dolinami in vrtačami  spremljal udeležence od začetka do konca trase.

Od kraških planjav do Jadranskega morja. Foto:S1Trail.com

S1 Ipertrail – izziv za najpogumnejše

Okoli 100 športnikov se bo letos podalo na traso, imenovano S1 Ipertrail, ki je dolga kar 164 km. Izziv, ki si ga običajni smrtniki ne moremo niti predstavljati, je najzahtevnejša trasa letošnjega teka. Primerna je za tiste, ki družbo kraške burje zares obožujejo. Tek predstavlja pravi test vzdržljivosti s štartom ob morju, pot bo nato vodila nad Tržaškim zalivom in se nadaljevala čez z burjo prepihane planjave Slavnika. S1 Ipertrail je kolaž vsega, kar narava lahko ponudi. Razgled na Tržaški zaliv in skrivnostni slovenski gozdovi bodo tekačem nudili vse pogoje za nepozabno doživetje.

Na letošnjem tekmovanju se bodo pomerile tudi štafete s po štirimi mešanimi člani. Tekmovanje bo tako združilo moško tekmovalnost in fizično moč ter žensko racionalnost in preudarnost. *

Prireditev Tek z burjo poleg vsega naštetega nosi tudi sporočilo sožitja med Italijo, Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo ter krepi medsebojno spoštovanje in spoštovanje do narave.