DomovŠportTigri Domžale zapustili z zmago v žepu

Tigri Domžale zapustili z zmago v žepu

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Košarkarji Sixta Primorske so na vročem gostovanju v Domžalah zabeležili drugo zaporedno zmago v Ligi Nova KBM za prvaka. Izbranci glavnega trenerja Jurice Golemca so bili po zelo dobri igri v zadnji četrtini od Helios Suns boljši s 74:68.

Po tem, ko so si z zmago na četrtkovi tekmi Druge divizije Lige ABA v Areni Bonifika proti novomeški Krki (72:69) zagotovili mesto na zaključnem turnirju regionalnega tekmovanja, so primorski košarkarji v soboto v Domžalah potrdili, da so v odlični formi. Praktično skozi celotno srečanje s Helios Suns so nadzorovali potek igre na parketu, na koncu pa zabeležili na prvi pogled tesno, a zanesljivo zmago (74:68).

Izenačena prva četrtina je kazala na to, da obiskovalce tekme v Športni dvorani Domžale čaka zanimiva tekma. V drugem delu igre so po zadetem metu za tri točke Matica Rebca Primorci povedli z 28:21, a so se Domžalčani še pred zaključkom prvega polčasa vrnili v igro. Za prednost s tremi točkami razlike (37:34) ob glavnem odmoru je s polaganjem v izdihljajih četrtine poskrbel Tadej Ferme.

Odmor med obema polčasoma je očitno nekoliko uspaval košarkarje iz Obale, saj je na začetku tretjega dela igre sledil strelski post, ki ga je s polaganjem po slabih štirih minutah igre prekinil šele Marijan Čakarun. Domžalčani so izkoristili nerazigranost Primorcev, ki so zgrešili kar devet od prvih 11 metov v tem delu igre, po nešportni osebni napaki Mirka Mulalića nad Blažem Mahkovicem, pa je slovenski reprezentant najprej zgrešil oba prosta meta, Alexander Shaskov pa je nato poskrbel za najvišjo prednost Helios Suns na tekmi (52:45).

Foto: KK Sixt Primorska

Takrat so se košarkarji Sixta Primorske končno zbudili in prestavili v višjo prestavo. Z delnim izidom 14:2 so v naslednjih štirih minutah igre povsem obrnili rezultat v svojo korist (59:54), po dveh zadetih prostih metih Mulalića pa dobrih pet minut do konca srečanja vodili že z 68:57. V zadnjih minutah tekme se je domžalskim košarkarjem še uspelo nekoliko približati, a primorsko moštvo vodstva in zmage ni izpustilo iz rok. Domžalska »sonca« je pokopalo tudi izjemno slabo izvajanje prostih metov, saj so jih zgrešili kar deset (17/27).

V dresu Sixta Primorske se je s 13 točkami najbolj izkazal Tadej Ferme. Alen Hodžić, ki je prikazal izjemno igro v obrambi nad najboljšim strelcem Lige Nova KBM Blažem Mahkovicem, je k zmagi priščipnil 11 točk, Marijan Čakarun pa se je ustavil pri 10 točkah in šestih skokih. Hrvaški košarkar je s petimi zadetimi meti za dve točke skočil tudi na prvo mesto lestvice košarkarjev Sixta Primorske z največ zadetimi meti za dve točke v Ligi Nova KBM. Na vrhu lestvice je prehitel Bojana Radulovića (121), Čakarun pa jih je v svoji prvi sezoni zaenkrat dosegel 122.

Jurica Golemac, glavni trener KK Sixt Primorska: »Čestitke fantom za zmago. Po četrtkovi tekmi proti Krki v Ligi ABA 2, nismo imeli veliko časa za pripravo na dvoboj s Helios Suns. Energijsko zagotovo nismo bili pravi, na roke pa nam je zagotovo šlo dejstvo, da so imeli Domžalčani zmanjšano rotacijo igralcev, tako da je na koncu presodila naša daljša klop. Časa za počitek ni, gremo naprej, že v torek nas namreč čaka obračun z Rogaško v Drugi diviziji Lige ABA.«

Tadej Ferme, igralec KK Sixt Primorska: »Izjemno pomembna zmaga za nas v boju za vrh lestvice v Ligi Nova KBM za prvaka. V obrambi smo prikazali čvrsto igro, Domžalčani pa so v zaključku tekme zgrešili kar precej prostih metov. V drugem polčasu smo prikazali hitrejšo igro, kot v prvem, kar nam je na koncu tudi prineslo zmago.«

Primorski košarkarji bodo na parket znova stopili v torek. Čaka jih gostovanje v Rogaški Slatini, dvoboj 21. kola Druge divizije Lige ABA z aktualnimi državnimi podprvaki pa se bo začel ob 18. uri.