Donald Trump poskrbel za optimizem na azijskih borzah

0
937
Foto: Slate.com

Spravljivejši toni do Kitajske in Japonske, ki v zadnjih dneh prihajajo iz Bele hiše, spodbudno učinkujejo tudi na azijske borze.

Negotovost na azijskih borznih trgih so pred tem povzročali Trumpovi mešani signali in stališča glede obeh azijskih velesil. Donald Trump je v zadnjem času večkrat namignil, da državi umetno podcenjujeta nacionalni valuti, prav tako je izrazil pomisleke glede kitajskega uveljavljanja interesov v Južnem kitajskem morju.

Obisk japonskega premierja v Washingtonu vpliva na azijske borze. Foto: Bellenews

Pozitivni učinki zadnjih stikov

Telefonski pogovor s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in obisk japonskega premierja Shinza Abeja v Washingtonu in Floridi je napovedal, da bo v odnose z obema azijskima partnericama zavel nekoliko spravljivejši veter.

Na azijskih borzah veje optimizem. Foto: Time Out

Pozitivne učinke so tako že zabeležili na vodilnih azijskih borzah v Tokiu, Hongkongu in Šanghaju. Pozitiven učinek so pred tem zaznali tudi na newyorški borzi. Indeks 500 največjih ameriških podjetij  S&P500 je pridobil 0,36 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,33 odstotka. Indeks Dow Jones je pridobil 0,48 odstotka in s tem dosegel novo rekordno vrednost. *

Slike rokovanja in objemov Trumpa in Abeja, ki so čez vikend polnile strani svetovnih medijev, so očitno prepričale azijske borze, da bo sodelovanje med Združenimi državami Amerike in azijskimi državami tudi v bodoče zgledno in uspešno.