Začenja se Berlinale

0
610
Foto: Bonjour Tristesse

S projekcijo filma o velikanu jazza Djangu Reinhardtu bo danes svoja vrata odprl  67. mednarodni Berlinski filmski festival. V tekmi za prestižne medvede je letos  18. filmskih del.

Berlinski filmski festival  je tradicionalno politično obarvan in  tej tradiciji se tudi letos ne bo izneveril. V ospredju festivala bodo tako filmi z akutalnimi temami pravice manjšin, migrantov, klimatske spremembe.  Zastor nad filmskimi platni Berlina se bo spustil 19. Februarja.

Danes se v Berlinu začenja lov na zlatega medveda. Foto: screen Daily

400 filmskih naslovov s celotnega sveta

Berlinale bo letos na ogled ponudil okoli 400 filmskih naslovov z vseh koncev sveta.  Slovenski film bosta v uradnem programu zastopali dve manjšinski koprodukciji. V okvirju tekmovalnega programa za otroke in mladino bodo prikazali kratki film, ki je nastal v hrvaško-slovenski kooprodukciji sicer hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.  Prikazana bo tudi makedonsko-slovensko-belgijska koprodukcija Dan brez imena režiserke Teone Strugar Mitevske.

Odprtja letošnjega Berlinala se bo udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki se sicer mudi na neformalnem obisku v Nemčiji,  kjer ga gosti nemški predsednik Joachim Gauck.